Alexandru Stanescu (deputat): Sintagma „produs romanesc” nu va disparea de pe etichete

Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, a venit cu o serie de lămuriri, după controversele din ultimele zile legate de legea hypermarket-urilor. AGRO TV vă prezintă în întregime mesajul transmis de deputat:

Clarificări importante privind recentele modificări la Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare!

Ca urmare a apariției în spațiul public a informației eronate privind eliminarea sintagmei „produs românesc” de pe eticheta produsului agroalimentar românesc, doresc să precizez următoarele aspecte:

• sintagma „produs românesc” există în legislația în vigoare și este foarte bine definită prin Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – “Ziua națională a produselor agroalimentare românești” și anume: „prin produs românesc” se înțelege produsul obținut pe teritoriul național din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România și are inscripționat pe etichetă drapelul României”;

• este adevărat faptul că din Legea nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost scoasă sintagma „produs românesc” și alte sintagme, întrucât definițiile respective nu se regăsesc în reglementările din textul legii și trebuie eliminate (conform prevederilor Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative);

• așadar scoaterea sintagmei „produs românesc” din Legea nr.28/2020 de modificarea a Legii nr.321/2009 nu are intenția de a elimina această sintagmă de pe etichetă, ci dimpotrivă sintagma „produs românesc” va rămâne reglementată conform Legii nr.168/2017.

Precizările președintelui Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților vin după ce, în ultimele zile, mai mulți reprezentanți din industria alimentară au reacționat negativ față de modificările legislative care au avut loc luna trecută.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole