Zonele montane favorizate pentru finantare

Vești bune pentru zonele montane depopulate care au potențial de dezvoltare touristic și economic.

Potrivit, ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, acestea pot beneficia (prin mecanismul financiar Investiţii Teritoriale Integrate, utilizat până la această dată doar de către Delata Dunării), de fonduri în valoare totală de peste 1 miliard de euro.

„La Braşov avem două teritorii, Bran-Moieciu-Fundata şi Ţara Făgăraşului, care s-au adresat Guvernului României de a le sprijini prin acest mecanism. Acesta înseamnă o sumă de bani dedicată acelor teritorii, prin care proiectele să fie finanţate fără a intra în competiţie cu proiecte din restul ţării. Este o manieră de a da atenţie anumitor zone, care au un anumit specific şi nevoi anume. Am început la Braşov, vom continua la Botoşani săptămâna viitoare, ne întâlnim cu primarii, cu grupurile de acţiune locală, cu asociaţiile din comunităţi, le explicăm care sunt paşii de parcurs pentru că vorbim de bani pe perioada 2021-2027, despre pregătirea finanţării din viitorul buget european. (…) Am adus echipa ministerului Fondurilor Europene, echipa tehnică, ministerele Dezvoltării, Agriculturii, experţi de la Banca Mondială, cei care pot să le dea toate îndrumările necesare şi pe cei din Delta Dunării, care aplică deja azi acest instrument de finanţare dedicat”, a declarat ministrul Roxana Mînzatu.

Potrivit ministrului, ar putea fi finanţate „filme, drumuri, crearea unor structuri de agrement, poate construcţia unei telegondole, a unui cabinet medical, dar toate ca parte a unei strategii pentru un anumit teritoriu”.

Sumele care pot fi accesate se ridică până la 200-300 milioane de euro pe proiect.

„Le-am transmis mesajul că pentru zonele montane care suferă de depopulare şi care au potenţial turistic şi economic, de revigorare, dacă aplicăm acest mecanism, eu voi fi un partener, fie că vorbim de Ţara Făgăraşului, Munţii Apuseni sau Munţii Rodnei, le dăm tot concursul să pregătim aceste programe dedicate”, a mai subliniat ministrul Fondurilor Europene. AGERPRES / (A – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole