ZONA RURALĂ, VEDETA MINIVACANȚEI DE 1 MAI

În jur de 94.000 de turiști au ajuns anul acesta în minivacanța de 1 Mai, în diverse stațiuni din țară, unde au cheltuit aproximativ 3,5 milioane de euro, cu 20% mai puțin decât în 2015, potrivit unui comunicat al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În urmă cu doi ani, de Ziua internațională a muncii au plecat în vacanță 99.000 de turiști, potrivit FPTR.

Vedeta acestei minivacanțe a fost zona rurală, pensiunile reușind să atragă peste 40.000 de turiști. Cele mai căutate zone au fost Bran, Bucovina și Maramureș. În zona rurală, cazarea a costat între 40 și 300 de lei de persoană.

Litoralul românesc a fost și el la mare căutare în acest an. Deschiderea oficială și legală a sezonului s-a transformat într-o tradiție care îi determină an de an pe români să ajungă la mare de 1 Mai. „Nu putem face însă o comparație cu anul 2016, pentru că atunci am avut o vacanta prelungită, Paștele fiind legat de 1 Mai”, spun reprezentanții FPTR.

„Față de anul 2015, am constatat că au fost cu 40% mai puține locuri de cazare ofertate, în ciuda faptului că au apărut unități noi de cazare. În Mamaia, gradul de ocupare al hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90%, vânzându-se astfel 14.000 de locuri din totalul de 23.000 de locuri clasificate”, se mai arată în comunicat.

Din păcate, în sudul litoralului, turiștii n-au coborât în stațiuni, aceștia au preferat să meargă direct în Vama Veche, care a fost celălalt pol al distracției de 1 Mai. În Vama Veche sunt 2.500 de locuri clasificate și probabil mai există încă 1.500 neclasificate.

„Din datele puse la dispoziție de hotelieri, anul acesta, de 1 Mai, au venit pe litoral în jur de 20.000 de turiști care au cumpărat cel puțin o noapte de cazare. Un număr mult mai mare decât cel al turiștilor a fost reprezentat de vizitatori, în general locuitorii orașelor de la malul mării, care au venit pentru o zi în stațiuni, fără să înnopteze într-o structură de cazare. Diferența dintre cei 20.000 de turiști și cifrele exagerate de 40.000 sau chiar 70.000 vehiculate în mass-media, o reprezintă vizitatorii”, mai susțin oficialii federației.

Pe litoral, tarifele au pornit de la 30 lei pentru o noapte de cazare până la 250-300 lei pe noapte.

Chiar dacă la munte s-au anunțat precipitații, 18.000 de români și-au rezervat o vacanță într-unul din hotelurile din stațiunile montane, unde au cheltuit doar pe cazare aproximativ 3,25 milioane de lei în sejurul de 2-3 zile. La munte, cazarea a costat între 80 și 500 lei de persoană.

Stațiunile balneare au fost și ele solicitate în această perioadă. Astfel, 15.000 de români au ales să-și facă vacanța la băi, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament și relaxare. La Băile Felix, trei nopți de cazare cu mic dejun, la hotel de patru stele cu Spa, a costat 600 lei.

Mult mai puțini români s-au orientat spre Delta Dunării. Este vorba despre 1.000 de persoane, în special pescari pasionați și turiști dornici de inedit. În ceea ce privește tarifele, în Delta Dunării, de exemplu, trei nopți de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun, costă 500 de lei de persoană.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole