19 octombrie 2021 - 12:00

Zoltan Haller (ACVBR): ”Oros este un ministru foarte slab, neimplicat”

Astăzi, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) are loc o întâlnire între reprezentanții crescătorilor de bovine și secretarul de stat responsabil pentru sectorul zootehnic, Antal Szabolcs Barabasi. Cu toate acestea, fermierii nu se duc cu mari speranțe la Ministerul Agriculturii. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR SIM), Zoltan Haller, a precizat că opiniile asociațiilor profesionale nu sunt ascultate de reprezentanții MADR, astfel că întâlnirea va fi, cel mai probabil, fără rezultat.

”Din punctul nostru de vedere, nu cred că se va schimba ceva. Din păcate, organizațiile pot să spună orice fel de părere. Nu se iau în considerare aceste păreri, deciziile se iau într-un cadru foarte restrâns, doi-trei oameni decid soarta pentru sute de mii de fermieri. Ca atare, cred că este doar o vizită la București ca toate cele care au fost până acum, fără un rezultat concret, fără un câștig pentru fermieri”, a subliniat Zoltan Haller.

Crescătorii de bovine sunt, totuși, determinați să ceară anumite modificări în ceea ce privește subvențiile din sector. Una dintre acestea se referă la eliminarea plafonului de 250 de capete de animale la sprijinul cuplat în sectorul zootehnic.

”Dacă este să vorbim despre eliminarea acelui prag de 250 de capete la SCZ, susținem această poziție, având în vedere că și cu acel efectiv care ar intra peste 250 de capete, nu s-ar depăși numărul total de 300.000 capete. (…_) Este o dezinformare din partea unor personaje bine-cunoscute, care au un apetit vocal deosebit și încearcă să prostească lumea, astfel încât să facă o dezbinare între organizațiile diferite care activează pe piața românească. Fermierii își primesc aceiași bani și cu eliminarea acelui prag de 250 de capete”, a mai spus Zoltan Haller.

Reprezentantul ACVBR SIM nu a ezitat să-l critice pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, despre care susține că este un ministru ”foarte slab”.

”Din păcate, experiența ultimilor doi ani ne-a demonstrat că am vorbit cu pereții. Un ministru mai neimplicat cum este domnul Oros, până la acest moment, eu nu am cunoscut. Este un ministru absolut slab, foarte slab. Cred că fermierii merită un ministru mult mai bun, care să facă un efort pentru beneficiul fermierilor, pentru prosperitate, pentru sustenabilitate, pentru confortul socio-economic al fermierilor”, a precizat Zoltan Haller.