20 aprilie 2021 - 20:21

Zoltan Haller, ACVBR-Sim: Avem nevoie de un sprijin financiar in aceasta perioada

Perioada pe care o traversăm este una foarte dificilă și în zootehnie, activitatea de creștere a animalelor necesitând continuitate, implicare, dar mai ales responsabilitate. În primul rând pentru calitatea produselor care se livrează, de la carne până la lapte, dar în egală măsură și pentru animale, cu toate că incertitudinea în care se găsesc aruncați fermierii ridică multe semne de întrebare în legătură cu prețurile care vor fi practicate în perioada următoare. Un alt aspect pe care crescătorii de animale îl pun acum tot în ecuația necunoscutului, este cel legat de colectarea  laptelui, pentru că încă nu este cunoscut cum vor lucra procesatorii.

Pe de altă parte, lipsesc și precizările legate de programul centrelor de abatorizare, cele care colectează, de regulă, animalele în vederea sacrificării. Mai ales în contextul în care prețul produselor are și el importanța lui, având în vedere că se vorbește tot mai mult despre o plafonare.

Aceste sincope i-ar putea afecta pe crescătorii de animale, care ar înregistra pierderi, motiv pentru care un sprijin financiar ar fi mai mult decât necesar, astfel încât fermierii, cei care produc efectiv, să fie susținuți spre beneficiul consumatorilor, care acum se vor apleca mai mult spre produsele românești. Aceasta ar fi una dintre soluțiile propuse de către Zoltan Haller, membru fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Româneasca tip Simmental, prin care s-ar putea depăși perioada din care trebuie să ieșim cu bine.

”Pentru toate acestea, fermierii au nevoie de informație continuă și corectă, iar campania ”AGRO TV te asculta! AGRO TV e vocea ta!” este o inițiativă bună, pentru care felicităm întreaga echipă, deoarece astfel fermierii sunt la curent cu tot ce îi interesează” a declarat, pentru postul nostru, Zoltan Haller, membru fondator al ACVBR-Sim.

Cu atât mai mult cu cât crescătorii de animale trebuie să aibă în atenție acum și întocmirea documentației ce urmează sa fie depusă la sediile APIA, în vederea primirii sprijinului voluntar cuplat, fermierii trebuie să abordeze situația cu calm și încredere pentru ca perioada să fie depășită cu bine, conștienți fiind că este una trecătoare.

Reporter: Daria Diaconiuc / Redactor: Elena Picu