Cum putem scăpa din zodia dezastrului în sectorul creșterii porcului

O soluție de a scăpa din zodia dezastrului în sectorul creșterii porcului ar fi, în opinia lui Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), obligativitatea impunerii unor decizii luate la Bruxelles.

În acest context, șeful APCPR spune că deficitul comercial va creşte în 2021 pentru carnea de porc dacă Autoritățile de la București vor continua să stea cu mâinile-n sân și să asiste la decăderea sectorului creșterii suinelor.

„Autorităţile nu numai că nu au plecat urechile, dar nici nu au luat în seamă toate recomandările de Bruxelles, astfel preţul la poarta fermei pentru carne este de 5,5 lei/kg în viu, în contextul în care preţul cerealelor a crescut cu 25-30%. Sperăm ca partenerii României la Bruxelles să nu mai facă recomandări, ci să ne oblige”, a precizat el în cadrul emisiunii ZF Agropower.

În prezent, a adăugat președintele APCPR, PPA (boala secolului în opinia lui Ladoși), dar și pesta porcină clasică au îngenunchiat sectorul de creștere a porcilor și dus la dispariția a până la 40% din efectivele-matcă.

„La carnea de pasăre ne asigurăm 90% din consum, problema este carnea de porc şi s-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei de management în situaţii critice. Pe noi ne-au îngenuncheat pesta porcină clasică şi pesta porcină africană (n.r. – PPA), boala secolului. Am pierdut 30-40% din efectivele de matcă, ceea ce a dus la o pierdere de 1 milion de porci anual. Numai în anul în curs au dispărut efectivele de matcă din 8-9 ferme mari, comerciale“, a continuat Ioan Ladoși.

La ora actuală, mai precizează liderul APCPR, din producţia de carne de porc se asigură aproximativ 30% din consum, faţă de 65% din consum în urmă cu patru ani, înainte să apară pesta porcină în România, virus care a dus la sacrificarea a peste 740.000 de porci. În acest context, Ladoşi amintea că circa 1 miliard de euro a fost cheltuit pentru despăgubirea crescătorilor afectaţi de virus.

„Noi am iniţiat şi am susţinut orice iniţiativă la nivel guvernamental, dar din păcate niciuna nu s-a regăsit în legislaţia românească. Pesta porcină africană s-a transfromat într-o baolă politică: porcul şi votul. Ea nu poate fi stopată fără măsuri concrete, pentru că se transmite foarte rapid între gospodăriile tradiţionale”, a menţionat Ladoşi.

El crede că ar trebui să se făcă, pentru început, trei lucruri care să ajute sectorul: aflarea efectivului exact de porci, clarificarea unor aspecte legislative privind individualizarea exploataţiilor şi reglementarea mişcării porcilor în teritoriu, dar şi reglementarea vânătorii mistreţului.

„Dacă este controlat sectorul creşterii porcului, să scăpăm de pestă, investiţiile vor veni. În ultimii 20 de ani s-a dezvoltat şi este unul dintre cele mai moderne din Europa”, a conchis Ioan Ladoşi.

APCPR este asociația-fanion în sectorul creșterii porcului din România care reprezintă și susține interesele fermelor comerciale de producție a cărnii de porc, autorizate sanitar veterinar, în relația cu autoritățile publice locale și centrale naționale și europene.

APCPR asigură aproximativ 70% din producția națională de porcine vii și reunește în prezent 76 membri – ferme de creștere a suinelor, din care 34 au capacitatea de cazare de peste 5.000 capete, și 12 societăți prestatoare de servicii pentru filiera cărnii de porc și unități didactice și de cercetare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole