Ziua si pesta! Zeci de porci ucisi la marginea Timisoarei

Autoritatile din Timis sunt in alerta dupa descoperirea unui focar de pesta porcina africana la 16 km de Timisoara, in localitatea Bucovat. S-a intrunit Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Timis, condus de prefectul judetului Timis, Liliana Onet, si s-a decis ca jandarmii si politistii sa asigure paza in zona, dupa ce intr-o gospodarie au murit primii porci, informeaza opiniatimisoarei.ro

Totodata, a fost cerut sprijinul presedintelui ANSVSA – secretar de stat doctor Robert Viorel Chioveanu pentru a trimite, de urgenta, un incinerator mobil in localitatea Bucovat. Incineratorul este necesar pentru incinerea cadavrelor celor 56 de porci din gospodarie.

Duminica dimineata, in cadrul unei alte sedinte a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Timis s-a decis, prin Ordin al Prefectului, convocarea de catre DSVSA a comisei de evaluare a animalelor in vederea continuarii celorlalte proceduri sanitar-veterinare (ucidere, neutralizare cadavre si deseuri, continuare dezinfectii).

De asemenea, s-a aprobat uciderea deindata a tuturor porcinelor din mini ferma afectata.

DSVSA Timis va demara inspectiile în toate exploatatiile cu porcine din zonele de protectie si supraveghere (zone circulare de 3 si, respectiv, 10 kilometri în jurul focarului), precum si recoltari de probe biologice.

- Publicitate -

Pesta porcina e o boala provocata de un virus care infecteaza porcii domestici si porcii mistreti, iar maladia este letala pentru animale.

Din fericire, ea nu reprezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor.

Agentul patogen nu poate fi transmis la om, astfel că nu exista niciun risc pentru sanatate in cazul celor care intra in contact direct cu animalele bolnave sau care consuma alimente produse din carne provenita de la porci infectati.

In Timis, ultimele focare de pesta porcina au fost inregistrate vara trecuta la Barna si Belint.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole