Anul acesta Ziua Porumbului Orezu a fost dedicată managementului riscurilor în agricultură, iar cuvântul de ordine a fost implicare.
Evenimentul, devenit o tradiție în peisajul agricol românesc, organizat de Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioiști din România (Forumul APPR), a ajuns la ediția cu numărul 15 și s-a desfășurat în solele fermei Elsit din comuna Ciochina, sat Orezu, județul Ialomița.
Managementul riscurilor în agricultură a fost tema centrală de dialog și dezbateri pentru cei prezenți la eveniment, cea mai mare conferință națională pe acest subiect. Mai mult decât o întâlnire a fermierilor cu reprezentanții celor mai importante companii din domeniul agricol, Ziua Porumbului Orezu a reprezentat o ocazie de a identifica soluții fiabile pentru agricultura prezentului, marcată de multiple crize și provocări din ce în ce mai acute.
„Sunt probleme sistemice, cronice. Managementul apei în România reprezintă o strategie pe termen lung, nu este ceva ce putem stabili mâine. Am văzut ce s-a întâmplat anul acesta și anul trecut, când chiar dacă aveam sisteme de irigații, la un moment dat nu mai aveam apă. Nu aveam pe ce buton să apăsăm. Situația este atât de complicată încât, dacă nu ne punem la masă, fermieri, autorități, industria din sectorul agricol și agroalimentar, soluțiile nu vor veni de la sine, în niciun caz. De aceea ne-am întâlnit aici, pentru a atrage atenția asupra acestei situații extrem de grave și pentru a atrage atenția că nu este un fenomen de excepție, ci este unul recurent” – Alina Crețu, director executiv Forumul APPR
„Anul trecut nu am avut porumb. A fost motivul pentru care nici nu s-a organizat Ziua Porumbului Orezu. Anul acesta avem în jur de 700kg/ha. Este o situație foarte complicată și tristă. Fermierii sunt în situația asta sau chiar mai rău în această zonă, nu-și pot recupera investițiile, și asta în 4 ani, din ultimii 5. Chiar și cei care au irigat anul acesta au costuri atât de mari, încât la vânzarea porumbului nici măcar ei nu-și recuperează investițiile. Ca asociație, încercăm să găsim soluții la problema asta mare și împreună cu Ministerul Agriculturii și cu fermierii, să găsim o rezolvare sau să vedem dacă proumbul mai este o cultură care se pretează în România” – Nicolae Sitaru, director Ferma Elsit, gazda evenimentului.
„Autoritățile reglementează cadrul în care noi ne desfășurăm activitatea. Și atunci când reglementează trebuie să ne cheme și nu doar să ne consulte, ci să participăm la elaborarea regulilor, pentru că noi știm cel mai bine problemele cu care ne confruntăm. Dar, totodată, autoritățile vin și ne pun în echilibru cu celelalte domenii ale economiei și cu consumatorul. Ministerul Agriculturii ar trebui să aibă grijă ca mâncarea să fie ieftină în țara asta și bună. Dar, totodată, trebuie să aibă grijă ca și noi, fermierii care producem această mâncare și iefină, și bună, să facem profit, nu să o importăm din altă parte” – Theodor Ichim, președinte Forumul APPR.
Sărbătoarea Porumbului de anul acesta s-a încheiat cu Mămăliga de Aur, concursul devenit tradiție a evenimentului, care a reușit să destindă atmosfera, fermierii și toți cei prezenți lăsând la o parte problemele agriculturii și bucurându-se în același timp și de ploaia care a venit și ea să binecuvânteze pământurile însetate ale Bărăganului.