Ziua Porumbului in judetul Iasi – o editie marcata de seceta

Ieri, 17 septembrie, a avut loc ediția a III-a a evenimentului ”Ziua Porumbului”, un eveniment organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice județul Iași (ACCPT) județul Iași, sub egida Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), al cărei membru este.
 
Evenimentul s-a desfășurat pe platforma expozițională a fermei SC AGRO ILMAR SRL- Târgu Frumos, sat Boureni, comuna Balș, județul Iași.
 
Asociaţia ieșeană a fost înființată în anul 2017 și cumulează o suprafață de 29.000 de hectare care sunt deținute de fermieri din județul Iași dar și din județele vecine. Fermierii ieșeni spun că situația este fără precedent, iar pierderile la cultura de porumb este și de 70%, în anumite zone ale județului. Mulți dintre ei precizează că dacă vor fi pe 0 la finalizarea recoltatului este foarte bine.
 
Seceta excesivă nu a lăsat nicio cultură fără pagube. În zona Țigănași grâul, porumbul sunt cu cele mai mari pierderi, iar cantitățile sunt incomparabil de mici față de anul trecut. Subvențiile sunt nesemnificative și nu ajută decât la acoperirea unei mici părți din cheltuielile aferente înființarea unei culturi.
 
Alți fermieri cer reeșalonarea creditelor de la bănci și chiar fac un apel la reprezentanții ministerului agriculturii și dezvoltării rurale. Cu banii ce îi obțin după vânzarea cerealelor nu vor reuși să acopere datoriile la bănci.
 
Fermierii din Iași vor primi despăgubiri de secetă pentru 34.000 de hectare cu culturi de toamnă distruse de vremea extremă din anul 2020.
 
Autor: Daria Diaconiuc

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole