20 septembrie 2021 - 05:54

Ziua Mondiala a Albinelor! Securitatea alimentara si conservarea biodiversitatii, dependente de polenizare

Astăzi este Ziua Mondială a Albinelor! Albinele și alți polenizatori, cum ar fi fluturii, liliecii și păsărele, sunt din ce în ce mai amenințați de activitățile umane. Cu toate acestea, polenizarea rămâne un proces fundamental pentru supraviețuirea ecosistemelor noastre. Aproape 90% din speciile de plante cu flori din lume depind, în totalitate, sau cel puțin parțial, de polenizare, împreună cu peste 75% din culturile alimentare din lume și 35% din terenurile agricole mondiale. Prin urmare, polenizatorii nu numai că contribuie direct la securitatea alimentară, dar sunt esențiali pentru conservarea biodiversității.

Data de 20 mai a fost marcată ca ziua mondială albinelor de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) cu scopul de a evidentia rolul albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare. Data aleasă reprezentă ziua de naştere a lui Anton Janša (20 mai 1734-13 septembrie 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine. În ultimii ani, populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice, etc. Albinele au un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii și altele, susține Directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi. Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. 

Comisia Europeană a anunţat la 15 mai 2019, printr-un comunicat, că a decis să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană intitulată “Salvaţi albinele! Protejarea biodiversităţii şi îmbunătăţirea habitatelor pentru insecte în Europa” care să se concentreze asupra lansării unor obiective obligatorii precum: promovarea biodiversităţii drept obiectiv global al Politicii Agricole Comune; reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor, interzicerea pesticidelor nocive; reducerea efectivă a poluării cauzate de unele substanţe nutritive; stabilirea efectivă a unor zone de conservare; intensificarea cercetării şi a monitorizării şi îmbunătăţirea educaţiei.

Potrivit evidenței Agenției Naționale pentru Zootehnie, publicată pe pagina sa oficială, anarz.eu, la data de 31 octombrie 2019 numărul familiilor de albine declarat în România este de 1.962.151, iar numărul de coduri alocate este de 25.929.

Cu această ocazie, redacția AGRO TV vă reamintește prevederile Legii apiculturii nr. 383/2013 din 24 decembrie 2013, privind reglementarea activităţii apicole în scopul protejării albinelor şi dezvoltării apiculturii. Aceasta subliniază faptul că creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţională a populaţiei şi constituie, prin rolul său economic, ecologic şi social, o parte a avuţiei naţionale.