Ziua internațională a femeilor din mediul rural. Rolul femeii agricultor în UE

Ziua internațională a femeilor din mediul rural se celebrează, la nivel mondial, în fiecare an, la data de 15 octombrie. Tema din 2022  este: „Femeile din mediul rural cultivă hrană bună pentru toţi” („Rural women cultivating good food for all”), precizează www.unwomen.org.

Sărbătoarea este, de asemenea, o ocazie de a împărtăși câteva informatii despre rolul și locul femeii agricultor în țările membre UE.   

Femeile administrează o treime din fermele din UE

Acestea sunt datele publicate de CE în 2021. Cu toate acestea, diferențele sunt enorme de la un stat membru la altul, deoarece această cifră ajunge la aproape 45% în Lituania și Letonia (în țările din Europa de Est, fermele sunt adesea conduse de femei), comparativ cu doar 8% în Danemarca și 5% în Țările de Jos.

Femeile reprezintă 30% din forța de muncă

- Publicitate -

În sectorul agriculturii, silviculturii și pescuitului, femeile reprezintă 30% din forța de muncă totală din UE, din nou cu diferențe semnificative între țări: de exemplu avem 40% în Austria față de 15% în Irlanda. În ciuda progreselor semnificative, rata de ocupare a femeilor din mediul rural al UE este mult mai mică decât cea a bărbaților.

Doar 4,2% dintre femeile manageri în agricultură au sub 35 de ani

Doar 4,2% dintre femeile manageri în agricultură au sub 35 de ani și 42% au peste 65 de ani ceea ce sugerează o scădere a procentului pentru următorii ani.

Excepție poate fi… Franța: 32% dintre muncitorii din agricultură sunt femei. 25% dintre afacerile agricole sunt conduse de femei (40% departamentul creație), 62% dintre femeile fermier sunt manageri de fermă, co-fermieri sau parteneri.

Sprijin consolidat în PAC 2023-2027

Bruxelles-ul a decis să sprijine, în continuare, implicarea femeilor în agricultură, oferindu-le fonduri de dezvoltare rurală. De asemenea, Comisia reamintește că „egalitatea între bărbați și femei este un principiu fundamental al Uniunii Europene, în toate sectoarele economiei”. Astfel, una dintre prioritățile pe care și le-a stabilit, pentru PAC 2023-2027, este promovarea „participării femeilor la dezvoltarea socio-economică a zonelor rurale, cu o atenție deosebită acordată lumii agricole”.

Acesta este chiar subiectul unui „obiectiv specific, numărul 8”, se arată pe site-ul PAC al Comisiei Europene…o premieră în istoria Politicii Agricole Comune. Concret, fiecare stat membru trebuie să facă un bilanț al „situației femeilor din agricultură și din mediul rural”, în vederea integrării măsurilor în planurile lor strategice, de exemplu pentru:

  1. dezvoltarea infrastructurii și serviciilor
  2. încurajarea creării de locuri de muncă pentru femei
  3. facilitarea accesului femeilor la pământ (producătoarele europene cultivă în medie ceva mai puțin de 6 ha, jumătate din suprafața cultivată de un producător masculin)
  4. accesul la mijloace de producție și la împrumuturi
  5. consolidarea puterii lor de decizie

Principiul „condiționalității sociale” din noua PAC care prevede sancțiuni financiare pentru angajatorii agricoli care nu respectă legislația, ar trebui să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de muncă în acest sector.

Prima Zi internaţională a femeilor din mediul rural – celebrată la 15 octombrie 2008

Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin Rezoluţia 62/136 din 18 decembrie 2007, această zi recunoaşte „rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale”, mai notează www.un.org

Credit foto- L’Expres

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole