18 aprilie 2021 - 17:42

Ziua Gastronomiei Durabile (18 iunie) promoveaza sustinerea fermierilor locali

În fiecare an, la data de 18 iunie este marcată Ziua Gastronomiei Durabile. Scopul acestei zile constă în promovarea susținerii fermierilor locali, exploatarea resurselor într-un mod sustenabil, producerea alimentelor sănătoase și combaterea obezității la nivel mondial.

Ce este gastronomia durabilă?

Gastronomia este uneori numită arta de a prepara mâncăruri alese. De asemenea, se poate referi la un mod de a găti dintr-o anumită regiune. Cu alte cuvinte, gastronomia se referă adesea la mâncarea şi bucătăria dintr-un anumit loc. Durabilitatea implică desfăşurarea unei activităţi (de exemplu, agricultură, pescuit sau chiar pregătirea unei mese) fără a ne irosi resursele naturale, iar această activitate poate fi continuată în viitor fără a dăuna mediului sau sănătăţii noastre. Prin urmare, gastronomia durabilă este sinonimă cu o bucătărie care ţine cont de originea ingredientelor, de felul în care acestea sunt cultivate şi de modul în care ajung în pieţe şi, în cele din urmă, în farfuriile noastre.

De ce o „zi” specială?

Deoarece consumul de alimente locale produse într- un mod durabil are un efect pozitiv atât pentru mijloacele de trai, cât și asupra mediului și economiei. Potivit datelor ONU pentru alimentație și agricultură, până în 2050, lumea va avea peste 9 miliarde de guri de hrănit. Cu toate acestea, 1/3 din toate produsele alimentare se pierd sau se irosesc. Astăzi, oceanele, pădurile și solurile sunt exploatate în cea mai mare parte într-o manieră nesustenabilă. În calitate de producători, trebuie să fim mai atenți la modul în care ne folosim resursele naturale și, în calitate de consumatori, trebuie să fim mai selectivi în alegerea alimentelor noastre.

Consumul de produse locale reprezintă în acest sens o practică care contribuie la creșterea economincă a unei regiuni. Aceasta se maniffestă prin sprijinirea fermierilor locali, reducerea gazelor cu efect de seră şi economisirea resurselor utilizate pentru transportul alimentelor. Cumpărând produse cultivate la nivel local vom crea cerere pentru acestea, fapt ce îi ajută pe fermieri să îşi menţină traiul. Totodată, încurajând pieţele locale putem ajuta la păstrarea rădăcinilor și a tradițiilor noastre culinare.

Ce pot sa fac Eu pentru sprijinirea gastronomiei durabile?

  • Sprijină fermierii: cumpără produse alimentare din piețele locale. Prin aprovizionarea de la micii producători sau fermierii de familie, veți susține traiul lor și veți contribui la consolidarea comunitățile.
  • Încercați mâncarea locală atunci când călătoriți: dacă este vorba de tipuri de pește despre care nu ați auzit sau de fructe pe care nu le-ați văzut niciodată, consumul de produse locale vă va ajuta să înțelegeți mai bine cultura unui loc și veți contribui la susținerea economiilor locale.
  • Dați viață tradițiilor culinare! Tradițiile culinare rămân prin natură și ne amintesc de rădăcinile noastre ancestrale. Încercați rețete de gătit pe bază de leguminoase sau ingrediente native din zona voastră. Leguminoasele sunt ușor de cultivat și foarte hrănitoare.
  • Evitați risipa de alimente: atunci când gătiți și după mese, asigurați-vă că folosiți cu ușurință toate ingredientele și păstrați resturile. Acordați atenție dimensiunilor porțiilor și termenelor de expirare și reutilizați resturile, una dintre cele mai ușoare metode de a salva și conserva resursele naturale.

Deoarece rata de supraponderale și obezitate explodează la nivel mondial, este cu atât mai important să ne asigurăm că dietele sănătoase și durabile sunt disponibile și accesibile pentru toată lumea. Toți putem acționa pentru a atinge obiectivele unei alimentații sănătoase și a unei lumi zero a foamei până în 2030.

Ziua Gastronomiei Durabile a fost desemnată la data de 18 iunie printr-o rezoluție adptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 2016. Această decizie recunoaște că gastronomia este o expresie culturală legată de diversitatea naturală și culturală a lumii și reafirmă faptul că toate culturile și toate civilizațiile pot contribui la dezvoltarea durabilă, din care ele fac parte și sunt elemente indispensabile. În contextul pandemiei COVID-19 care continuă să se răspândească pe planetă, gastronomia durabilă – prin îmbunătățirea ingredientelor și produselor de sezon, păstrarea vieții sălbatice și a tradițiilor culinare – este actuală mai mult ca niciodată.