Prețurile de pe piața cerealelor au alunecat din ce în ce mai accelerat în ultima vreme, iar efectul pentru fermieri este unul dezastruos. Practic, agricultorii se găsesc astăzi în situația de a-și vinde marfa la prețuri similare cu cele din 2021, înainte de război și de crizele care au dus la scumpirea inputurilor.
Potrivit unei analize publicate de AGRI Column, prețul grâului a scăzut cu 211 dolari/tonă față de vârful care s-a înregistrat undeva în luna mai, anul trecut. În același timp, rapița a pierdut 342 euro/tonă în ultimul an.
Practic, cotațiile rapiței pe Euronext erau în septembrie 2021 la nivelul de 497 euro/tonă, crescând până la 841 euro/tonă în luna mai 2022. De atunci, prețul a fost în cădere liberă aproape constant, ajungând la 499 euro/tonă în momentul de față.
Grâul s-a aflat pe un ”rollercoaster” similar, ilustrat prin cotațiile de pe Chicago Board of Trade. ”Prețurile grâului au crescut vertiginos de la 245 USD la 456 USD, doar pentru a scădea din nou la 245 USD. Din păcate, din mai 2022, CBOT a înregistrat o pierdere de 211 USD”, explică AGRI Column.
De altfel, specialiștii avertizau încă din vara anului trecut că un astfel de fenomen este iminent. Analistul Gabriel Razi vorbea la AGRO TV, în iunie 2022, despre un scenariu care îi va arunca în faliment pe mulți fermieri.
”Va veni momentul când veți avea motorină de 9 lei/litru, îngrășăminte de 1.000 euro/tonă, iar rapița va fi la 350 euro/tonă. Se va întâmpla asta, și înseamnă faliment total. Cu siguranță vin vremuri grele. Scenariul pe care încercam eu să-l schițez este următorul: băncile centrale, în lupta cu inflația, vor mări dobânzile și le vor mări agresiv. Banii se vor retrage fără discuție din piață. Trebuie să aveți în vedere că aceste prețuri pe care le vedem acum pe burse sunt susținute de niște fluxuri financiare puternic speculative. În momentul în care banii vor deveni mai scumpi, aceste fluxuri se vor reduce.”, avertiza atunci Gabriel Razi.