20 aprilie 2021 - 18:22

Zero toleranta pentru samsari! Sanctiuni drastice anuntate de seful ANSVSA

Samsarii reprezintă unul dintre factorii cheie care au dus la răspândirea atât de vastă a bolilor periculoase pentru sănătatea animalelor, în special a pestei porcine africane. Din acest motiv, șeful Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Robert Chioveanu, a anunțat pentru Agerpres că pentru samsarii de porci se aplică sancțiuni drastice.

”În urma misiunilor de audit, Comisia a concluzionat foarte clar că trebuie implementat un plan de control şi combatere a bolii, că trebuie să avem o legislaţie de biosecuritate foarte strictă pentru a reuşi să scăpăm de PPA, va trebui să avem un control al circulaţiei porcilor, mai ales între gospodăriile populaţiei, dar şi un recensământ şi un control pe tot ceea ce înseamnă mişcarea animalelor pe teritoriul României. Acesta va fi făcut de ANSVSA împreună cu MAI. Ştiţi foarte bine că noi am declanşat deja aceste controale, încă din luna decembrie, când am verificat în trafic mişcarea animalelor şi am prins tot felul de persoane care mergeau şi comercializau porci fără documente. Luau porcii dintr-o parte şi mergeau în alta pentru a-i vinde. Din păcate mai avem astfel de cazuri, fără să deţină documente, fără să respecte condiţii minime de biosecuritate, iar oamenii merg şi cumpără purcei din locuri necunoscute, fără ca aceştia să fie identificaţi, fără certificat sanitar-veterinar eliberat de un medic de liberă practică împuternicit”, a declarat Robert Chioveanu într-un interviu acordat Agerpres.

Chioveanu a vorbit și despre sancțiunile pe care le riscă toți samsarii: ”Legislaţia spune foarte clar, cei care sunt prinşi că deţin porci într-un mijloc de transport, fără un certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de un medic veterinar, acel animal este eutanasiat, iar proprietarul primeşte o sancţiune pe persoană fizică.” Potrivit șefului ANSVSA, amenda minimă pe care o riscă samsarii este undeva la 2.000 de lei.

”Din iulie 2017, de când s-a semnalat prezenţa virusului în România şi până în prezent, au fost diagnosticate aproximativ 3.000 de focare, au fost despăgubiţi 15.000 de proprietari şi s-au plătit peste 110 milioane de euro din cauza acestui virus. Trebuie să fim cu toţii responsabili. Trebuie să creştem porcul pe teritoriul României cu respectarea unor reguli minime de biosecuritate”, a mai subliniat Robert Chioveanu.