Viitorul nu sună bine pentru fermierii români – cel puțin asta susțin specialiștii din sectorul agricol, ținând cont de creșterile uriașe ale prețurilor la îngrășăminte și perspectivele privind piața agro în următoarele luni.
În emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea, Jean Ionescu, Country Leader Corteva pentru România și Moldova, a vorbit despre această situație delicată prin care trec fermierii.
”Este o problemă delicată în momentul de față, dar nu numai în România, ci peste tot la nivel mondial. Creșterile semnificative sunt pe partea de îngrășăminte solide, îngrășăminte de orice natură aș spune, unde totul este corelat cu prețul gazelor. Din ce știu eu, în momentul de față, probabilitatea să scadă astăzi prețul este aproape de zero. Din contră, prețul la îngrășăminte va continua să crească în perioada următoare, acestea sunt cele mai multe informații. Din păcate, știm cu toții că îngrășămintele reprezintă cea mai mare parte din costul la hectar, urmat de partea de combustibili. În mod normal, îngrășămintele împreună cu motorina depășesc la ora actuală 50% din costul pe hectar. Îmi e greu să spun cât au crescut îngrășămintele, dar știu că în medie, prețul este cam de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent”, a precizat Jean Ionescu.
Potrivit fermierului Cosmin Iancu din județul Ilfov, prețurile îngrășămintelor sunt din ce în ce mai exagerate. ”Am primit o listă de prețuri de la un dealer; ureea la finanțare în luna septembrie era 5900 de lei și cu asta am zis tot. În momentul în care 100 kg de uree pe hectar te costă 590 de lei, mi se pare fantastic”, ne-a relatat acesta.
Astfel, perspectivele pentru acest an agricol nu sunt îmbucurătoare. Se pare că fermierii vor fi nevoiți să utilizeze cantități mai mici de îngrășăminte, ceea ce va duce automat la o producție mai scăzută.
”E clar că este o situație foarte delicată. Nu încape îndoială, prețurile la cereale vor rămâne în cer, pentru că nu există altă variantă. Dacă fermierul se aprovizionează foarte scump cu inputuri, este imposibil să fie un preț mic la produsul agricol. Discutând cu câțiva fermieri mari din România, marea majoritate vor reduce îngrășămintele pe unitatea de suprafață, ceea ce va duce la o producție mai mică. Proverbul ”nu dai, nu ai” în partea de fertilizanți este mai mult decât clar. Mulți fermieri din România așteaptă o cădere a prețurilor. Sincer, nu cred că se va întâmpla.
Pe lângă îngrășăminte, și semințele și produsele de protecția plantelor au suferit ajustări nesemnificative în comparație cu îngrășămintele. Creșterile sunt de 2-4% în medie, nu mai mult, iar această mică creștere de preț se datorează costurilor logistice. Vă dau un exemplu stric legat de Corteva: un container din Statele Unite până în România era, înainte de criză, undeva la 1800 de dolari, iar acum este undeva la 9800-9900 de dolari. Aducând din Asia anumite substanțe active, în mod normal un container din Asia era 2300-2400 de dolari înainte de pandemie, iar acum este aproape de 11000 de dolari. Practic, este foarte clar că nu se poate aduce marfă din alte continente fără aceste costuri. Europa nu poate produce o parte semnificativă din aceste inputuri în agricultură, pentru că cele mai mari entități de producție sunt în afara Europei”, a mai subliniat Jean Ionescu.