20 august 2022 - 03:08

Zero agricultură în PNRR! Arion (Pro Agro): ”Este vina miniștrilor Oros și Ghinea”

Deși în urmă cu câteva luni, promisiunile în privința proiectelor pentru agricultură în PNRR erau mari, pe măsură ce ne apropiem de finalizarea Planului, speranțele pentru fermieri sunt din ce în ce mai subțiri. Proiectul de miliarde privind infrastructura de irigații pare că a fost eliminat complet din schemă, iar nici celelalte proiecte, precum depozitele regionale, nu par să fie văzute cu ochi mai buni.

Deși mediul asociativ a făcut solicitări în numeroase rânduri pentru ca aceste proiecte să nu fie abandonate, se pare că decidenții politici nu le-au argumentat, așa cum ar fi trebuit, în fața Comisiei Europene, astfel că investițiile pentru agricultură în PNRR au fost eliminate. În viziunea liderului Federației Naționale Pro Agro, Ionel Arion, principalii vinovați pentru acest eșec sunt ministrul agriculturii, Adrian Oros, și ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea.

”La fel cum este agricultura în PNRR, poate că la fel se sa întâmpla și cu Planul Național Strategic. În ceea ce privește discuția din PNRR, să fie sau să nu fie irigații, sunt state în Uniunea Europeană, ca Portugalia, Italia sau Spania, care au irigații în PNRR. În România, este vina decidentului public, a miniștrilor Oros și Ghinea, faptul că nu au înțeles această strategie, faptul că nu au înțeles că trebuie să lucreze în comun și să nu lase la latitudinea unui funcționar dintr-un minister această strategie, faptul că noi nu am înțeles nici după ce am fost refuzați de două ori, faptul că noi nu am fost atât de inspirați să ne consultăm cu statele membre ale Uniunii Europene care aveau interes în acest domeniu, faptul că noi nu am încercat să colaborăm cu mediul asociativ și să găsim experți chiar și externi, dacă nu-i găseam în intern, faptul că noi luăm strategii vechi, schimbăm data pe ele și spunem că sunt actualizate, faptul că noi nici în al treisprezecelea ceas nu am înțeles că alta trebuie să fie abordarea spre energie verde, spre protejarea mediului, digitalizare și așa mai departe. Ne puteau ajuta atât de multe entități să scriem aceste strategii și să putem beneficia de investiții și capitalizare în viitor. Probabil că este deja prea târziu să mai putem schimba ceva”, a subliniat Ionel Arion în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Potrivit președintelui Pro Agro, România are o mare problemă în ceea ce privește strategiile pe termen lung, comparativ cu celelalte state din familia europeană. Dacă în țări precum Polonia sau Spania există planuri pentru sectorul agricol care se întind pe 15 sau chiar 30 de ani, țara noastră nu se duce cu viziunea mai departe de un ciclu electoral.

”Avem la dispoziție o rețea hidrografică pe care nu o folosim și putem crea aceste strategii pe rețeaua hidrografică interioară. Noi în continuare finanțăm pomparea apei către nu știu câte trepte, ajungem în unele situații până la 6-7 trepte de pompare, în timp ce putem rezolva anumite situații gravitațional, pe areale mai mici. (…) Din cauza faptului că nu am promovat în funcții-cheie oameni profesioniști, oameni care să aducă beneficii pentru strategiile țării, avem de suferit și vom avea în continuare, pentru că aceste strategii ar trebui să rezolve probleme pe o perioadă de 15-20 de ani. Spania a creat strategia cărnii de porc pe 30 de ani. (…) Polonia are o strategie pe măr pe 15 ani. (…) Astfel de strategii trebuie căutate, gândite și dezvoltate, însă ca să faci acest lucru, trebuie trecut de un ciclu electoral. România încă a rămas primitivă și gândește toate strategiile pe un singur ciclu electoral”, a mai spus Ionel Arion pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole