28 mai 2022 - 12:45

Zeci de padurari s-au intrecut pentru titlul de ”Cel mai bun padurar”

48 de padurari au concurat pentru titlul de ,,Cel mai bun padurar” – etapa nationala a concursului profesional gazduit in perioada 9 – 10 octombrie a.c. de colegii nostri de la Directia Silvica Arges, la Vidraru, intr-un peisaj spectaculos si pe o vreme de toamna generoasa cu participantii la eveniment.
 
La festivitatea de deschidere a competitiei „Cel mai bun padurar”, cea mai importanta forma de perfectionare a pregatirii profesionale permanente a padurarilor din unitatile si subunitatile regiei, a fost prezent si ministrul apelor si padurilor, Ioan DENES.
 
Directorul general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Gheorghe MIHAILESCU, a felicitat personal padurarii care au castigat la etapele judetene si le-a urat succes la probele fazei nationale.
 
 
Ca si in anii anteriori, la editia 2019 au participat castigatorii etapelor judetene organizate de cele 41 de directii silvice din subordinea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, 3 padurari de la Agentia ,,Moldsilva” din Republica Moldova, 3 padurari de la Asociatia Administratorilor de Paduri si 1 padurar de la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Silvicultura ”Marin Dracea”.
 
Aceasta competitie profesionala are o lunga traditie in silvicultura fiind organizata de catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva si Federatia Sindicatelor din Silvicultura SILVA in conformitate cu Programul de formare profesionala a salariatilor si cu Regulamentul privind organizarea si desfasurarea  concursului  profesional „Cel mai bun padurar” si are urmatoarele probe:
 
o   proba teoretica, sub forma unui test grila cu 30 de intrebari, din principalele domenii de activitate specifice meseriei de padurar;
o   recunoasterea speciilor de arbori si arbusti forestieri dupa seminte, frunze si puieti, a speciilor de vanat, precum si a principalelor specii de daunatori ai padurilor;
o   sortarea si determinarea volumului bustenilor prin masuratori si calcule matematice specifice;
o   intocmirea unui act de contraventie/infractiune si a unui proces verbal de retinere, in vederea confiscarii, a materialului lemnos, cu provenienta ilegala;
o   utilizarea aplicatiei SUMAL prin simularea introducerii datelor n sistemul integrat de urmarire a trasabilitatii lemnului.
 
Castigatorul concursului ”Cel mai bun padurar” editia 2019 este reprezentantul Directiei Silvice Prahova, padurarul Nicolae Ilie. Pe locul II s-a clasat reprezentantul Directiei Silvice Harghita, padurarul Ilie Stan,  iar pe locul III, padurarul Catalin Laurentiu Chirila, de la Directia Silvica Galati.
 
Castigatorii primelor trei locuri au primit diplome de multumire din partea conducerii executive a Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva si a conducerii Federatiei Sindicatelor din Silvicultura SILVA si premii in obiecte oferite de sponsorii traditionali ai concursului, carora le multumim, pe aceasta cale.
 
Concursul profesional „Cel mai bun padurar” urmareste cultivarea dragostei si a respectului pentru meseria de padurar si cresterea raspunderii in munca pentru realizarea sarcinilor profesionale, motivand personalul de teren la imbunatatirea permanenta a competentelor pentru a deveni mai buni profesionisti. 
 
BIROUL DE PRESA AL REGIEI NATIONALE A PADURILOR – ROMSILVA

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.