Zeci de mii de fermieri riscă să nu poată accesa fonduri europene! Totul depinde de AFIR

Fermierii afectați de seceta de anul trecut riscă să nu poată accesa fonduri europene prin anumite submăsuri anul acesta. Fermierul Ștefan Moraru, membru al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), a atras atenția asupra acestei probleme în emisiunea ”Agricultura la Raport”. Concret, în Ghidul solicitantului publicat în consultare de AFIR, se specifică faptul că pe submăsura 6.4 au dreptul să depună proiecte doar societățile comerciale care au înregistrat anul trecut un bilanț pozitiv sau 0. În aceste condiții, zecile de mii de fermieri care au fost afectați de seceta de anul trecut riscă să nu mai poată accesa banii europeni, dacă această condiție nu va fi modificată.

”Fermele cu pierderi pe anul 2020 nu pot depune proiecte pe submăsura 6.4. Aceste pierderi s-au înregistrat la majoritatea fermierilor din zona de sud, sud-est și est. Știm foarte bine problemele cauzate de seceta de anul trecut. Noi stăm cu ochii pe ce putem să facem în privința proiectelor europene pe viitor și încercăm să ne diversificăm activitățile, astfel încât să putem să trecem peste viitoare astfel de momente mai ușor. Eu, pe submăsura 6.4, mă gândesc să realizez o investiție ori într-o instalație de producere peleți, ori realizarea unui atelier de confecții metalice, să încep să fac echipamente pentru irigat”, a precizat Ștefan Moraru.

În Ghidul solicitantului pentru submăsura 6.4, la capitolul 4.1, se specifică următoarele: ”Pentru societăţi comerciale – Situaţiile financiare (bilanţ – formularul 10, contul de profit şi pierderi – formularul 20, formularele 30 și 40), precedente anului depunerii proiectului înregistrate la Administraţia Financiară în care rezultatul operaţional (rezultatul de exploatare din contul de profit și pierdere – formularul 20) să fie pozitiv (inclusiv 0).”

Fermierului călărășean atrage atenția că acest pasaj trebuie modificat de reprezentanții AFIR, adăugându-se o excepție pentru fermele care, deși au suferit pierderi, nu se află în dificultate. ”Noi nu suntem într-o dificultate, ci doar nu avem profit, dar activitatea anterioară anului 2020, cât și activitatea din anul curent, demonstrează că suntem performanți. Faptul că nu avem profit e o chestiune care a fost independentă de noi. AFIR ar trebui să ia în considerare acest aspect, pentru că altfel scoatem toate fermele afectate de secetă din schemă, și nu doar pe submăsura 6.4, ci și pe 6.2 și pe alte măsuri”, a mai subliniat Ștefan Moraru.

Potrivit fermierului, situația prin care au trecut fermierii este ușor demonstrabilă prin procesele verbale eliberate de MADR. Astfel, AFIR-ul ar trebui să recunoască aceste documente și să fie de acord ca fermierii care le dețin să fie exceptați de la condiția bilanțului pozitiv pentru anul 2020.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole