Zeci de mii de albine au supraviețuit 50 de zile îngropate în cenușă

Zeci de mii de albine au supraviețuit după ce au petrecut 50 de zile îngropate sub un strat de cenuşă al vulcanului din insula La Palma din arhipelagul Canare, care a început să erupă în data de 19 septembrie, relatează joi EFE, citată de AGERPRES.

Preşedintele Grupului de Apărare Sanitară (ADS) al Apicultorilor din La Palma, Elías González, a declarat pentru EFE că salvarea albinelor a avut loc sâmbătă, 6 noiembrie, şi că cinci dintre cei şase stupi pe care un apicultor îi deţinea în zonă au fost descoperiţi intacţi, la aproape 600 de metri distanţă de craterul vulcanului.

Doar albinele din cel de-al şaselea stup au murit, „dar s-ar putea să fi murit nu din cauza vulcanului, ci pentru că erau slăbite” înainte de erupţie, a explicat González.

Acesta a mai menționat că trei dintre cei şase stupi erau parţial vizibili, iar ceilalţi trei erau îngropaţi complet sub stratul de roci şi de cenuşă. Din acest motiv, agenţii care au participat la operaţiunea de salvare au fost nevoiţi să sape pentru a localiza stupii şi pentru a-i scoate la suprafaţă. În timpul operațiunii, aceștia au scăpat doar cu câteva înţepături răzleţe, deși fiecare stup conţine între 30.000 şi 40.000 de albine primăvara şi între 20.000 şi 25.000 de albine atunci când în zonele lor există mai puţine flori.

În opinia lui Elías González, albinele au reușit să supravieţuiască atât de mult timp deoarece zona a fost acoperită mai mult cu fragmente de lavă şi pietre, decât cu cenuşă fină, permițând astfel aerului să pătrundă în interiorul stupilor. În plus, pentru că proprietarul stupilor nu a extras întreaga recoltă de miere în timpul verii, albinele au avut „rezerve de hrană”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole