25 iunie 2022 - 19:48

Zeci de hectare cuprinse de flacari pe Insula Popina – Cat de repede au reactionat autoritatile?

În seara de 28 iulie 2019, a fost observat un incendiu de vegetație pe Insula Popina din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), districtul ecologic Razim-Sinoie.

Intervenția s-a realizat cu promptitudine de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Tulcea, în colaborare cu personalul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și Primăriei Jurilovca în scopul limitării efectelor, izolării focarelor și stingerii incendiului. La o primă evaluare, a fost afectată de foc o suprafață de aproximativ 45 de ha de vegetație ierboasă. Nu au fost semnalate mortalități la speciile de păsări sau animale sălbatice pentru care Insula Popina a fost declarată zonă strict protejată.

Se continuă monitorizarea și se efectuează cercetări pentru determinarea cauzei izbucnirii incendiului. Despre Insula Popina Insula Popina este o zonă strict protejată de pe teritoriul RBDD, cu o suprafață de 98 de ha, considerată un important adăpost, loc de popas și cuibărit pentru câteva specii periclitate sau rare de faună printre care se pot enumera: călifarul alb, privighetoarea roșcată, ciocârlia de Bărăgan, păianjenul veninos „văduva neagră” și miriapodul gigant.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.