Zarzavat și legume printre blocuri… peisajul urban al viitorului începe să apară ACUM!

Grădini de zarzavat și legume printre blocuri…Brașovul se pregătește pentru viitorul verde!

Primarul Allen Coliban vrea să implementeze în municipiul Braşov mai multe proiecte inspirate din modelul francez al oraşului înfrăţit Tours, pe care l-a vizitat la sfârşitul lunii trecute, în prima sa deplasare oficială în străinătate, potrivit Agerpres.
E ar vrea să poată replica proiectul municipalităţii din Tours privind amenajarea unor grădini de zarzavaturi şi livezi urbane.

„Se numeşte ‘Natura în oraş’ – un plan pe cinci axe care implică şi comunitatea în mod direct – mi-au plăcut câteva proiecte, mai ales amenajarea de grădini urbane în spaţii dintre blocuri. Aceste spaţii publice care până nu de mult erau spaţii verzi au fost transformate, cu implicarea peisagiştilor şi experţilor din primărie, în grădini urbane care produc, pe 300 de metri pătraţi, aproximativ 800 de kilograme de zarzavaturi şi de legume în fiecare an, legume care le sunt oferite cetăţenilor din zonă. Totodată, aceste grădini au un rol educativ, propunându-şi să implice cetăţenii şi să îi înveţe pe cei mai tineri despre natură şi despre felul în care pot să facă grădinărit. O idee similară este şi cea legată de livezi urbane, tot în zonele dens locuite, care înseamnă amenajarea spaţiului verde cu pomi fructiferi şi corelarea planurilor de amenajare cu specificul zonei şi cu doleanţele cetăţenilor”, a menţionat Coliban.

O altă idee pe care primarul Braşovului îşi propune să îl implementeze, ca proiect pilot, este „Recreaţia în iarbă”, care înseamnă reorganizarea spaţiilor din curtea şcolilor, astfel încât să se creeze zone verzi dedicate relaxării pentru elevi şi profesori.

În plus edilul Brașovului vrea să introducă masa caldă pentru elevi și pregătește bugetul de anul viitor pentru un studiu în acest sens, preluând tot o idee din strategia urbană a orașului frate din Franța.

„În primul rând, pe zona socială, am vizitat bucătăria centrală, o facilitate care produce 8.000 de mese pentru şcolile din Tours aflate în subordinea primăriei, dar şi pentru cantine sociale, centre de bătrâni şi aşa mai departe. Este o soluţie pe care cred că o putem analiza şi replica şi în contextul legislaţiei româneşti, mai ales că avem nevoie de soluţii pentru a oferi masă caldă în şcoli. Anul viitor vom avea bugetat un studiu în acest sens, astfel încât să găsim cea mai bună soluţie pentru a oferi elevilor din Braşov o masă caldă”, a explicat edilul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole