Zahărul din Ucraina, interzis la export în UE! De ce s-a luat această decizie

Exporturile de zahăr din Ucraina către Uniunea Europeană vor fi interzise restul acestui an, având în vedere că țara și-a completat deja cota atribuită de UE, a anunţat ministrul interimar al agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Ucraina este al doilea mare furnizor de zahăr al Europei, însă volumele de zahăr exportate către UE au atins limita stabilită conform reglementărilor privind noile „avantaje comerciale”, a precizat oficialul ucrainean la o conferinţă pe teme agricole.

„Alte pieţe vor fi fără limite, dar piaţa UE va fi deschisă doar de la 1 ianuarie şi apoi se va stabili clar ce cantitate va fi exportată”, a declarat Vîsoţki.

Cum Ucraina este al doilea mare furnizor de zahăr al Europei, pentru a-și proteja interesele, chiar Asociaţia producătorilor ucraineni de zahăr (Ukrtsukor) a cerut guvernului de la Kiev să suspende în mod oficial noi livrări de zahăr către UE, evitând astfel să inflameze spiritele fermierilor din blocul comunitar

La începutul acestui an, Comisia Europeană a propus mai multe măsuri destinate limitării intrărilor de produse agroalimentare din Ucraina, în încercarea de a calma protestele fermierilor nemulţumiţi de afluxul de importuri ucrainene ieftine apărut după debutul invaziei ruseşti.

Firma de consultanţă APK-Inform citează o declaraţie a Asociaţiei Ukrtsukor, în care se precizează că exporturile de zahăr ale Ucrainei au ajuns la nivelul de 262.600 de tone, cota acordată țării de UE pentru întregul an 2024.

- Publicitate -

După decizia Bruxelles-ului de a impune limite cu privire la zahărul ucrainean, în 2024, volumul livrărilor se va reduce la jumătate față de anul trecut, când Ucraina a expediat către UE aproximativ 493.000 de tone de zahăr.

Potrivit producătorilor, în 2024, Ucraina ar putea să îşi majoreze producţia de zahăr alb cu aproape 3%, până la 1,85 milioane de tone, iar surplusul exportabil ar putea să se ridice la 950.000 de tone în sezonul 2024/25.

Comparativ, în perioada fostei URSS, Ucraina producea cinci milioane de tone de sfeclă de zahăr pe an, însă între timp producţia s-a redus semnificativ din cauza problemelor la export şi a concurenţei venite din partea zahărului din trestie.

În 2023, Ucraina a recoltat 1,8 milioane de tone de sfeclă de zahăr după ce fermierii au majorat suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr până la 250.000 de hectare, de la 186.000 de hectare în 2022.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole