27 mai 2022 - 17:46

WVR: 17 % dintre copiii din mediul rural nu se simt in siguranta

În urma nefericitelor evenimente de la Caracal, acolo unde o minoră provenită din mediul rural a fost ucisă, organizația World Vision Romania a transmis o Scrisoare deschisă premierului României, Viorica Dăncilă, aceleia căreia, în conformitate cu programele de dezvoltare rurală, i se solicită elaborarea de politici coerente și eficiente pentru îmbunătățirea vieții copiilor din România, mai ales celor din mediul rural.

Alaturi de alte considerente și conform Raportului de Bunăstare a Copilului din Mediul Rural 2018, realizat de Fundația World Vision România și altor statistici din proiectele organizației, se atrage atenția asupra următoarelor aspecte negative:

·Doar 32% dintre copiii din învățământul preșcolar, primar sau gimnazial utilizează  transportul  școlii, restul de 67% merg pe jos. Așadar, 2 din 3 copii merg la școală pe jos!

  • 17% dintre copiii din mediul rural nu se simt în siguranță în comunitățile lor. Principalele motive de nesiguranță enumerate de copii sunt: pericolul de accidente de mașină sau de bicicletă și persoanele ce devin violente după ce consumă alcool.
  • 1 din 5 părinți din mediul rural consideră comunitatea ca fiind un mediu nesigur pentru copiii lor. Motivele de îngrijorarea ale adulților în ceea ce privește siguranța copiilor în comunitate țin de pericolul de accidente rutiere (64%), câini comunitari agresivi (40%), locuri de joacă nesigure (26%).
  • În Dolj, doar 35% dintre copiii din mediul rural incluși în proiectul Pâine și Mâine al Fundației World Vision România merg la școală cu microbuzul destinat transportului elevilor și asigurat de primărie; restul de 64% merg pe jos.

-În școlile din județul Dolj care au microbuze școlare, se asigură transportul doar pentru copiii din ciclul gimnazial, nu și pentru cei din ciclul primar, iar acolo unde nu se asigură transportul elevii merg pe jos, în medie 5 km/zi, dus-întors.

  • În județul Vâlcea sunt situații în care copiii merg zilnic pe jos o distanță medie de 3 km prin pădure deoarece casa lor este pe un deal și microbuzul nu are acces prin pădure la un drum bun.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.