7 decembrie 2021 - 18:16

Vreti bovine sanatoase? Aflati cum sa gestionati bolile specifice!

O platformă de reproducere brevetată dezvoltată în Canada se bazează pe răspunsul imun, rezultând că vacile de lapte să aibă o incidență semnificativ redusă a bolii în comparație cu respondenții imunitari medii și mici.

În 2017, Dairy Global a raportat tehnologia High Imune Response (HIR), care a identificat bovine lactate cu un răspuns imun mai ridicat. Această platformă de reproducere a fost inventată în urmă cu câțiva ani de către Dr. Bruce Wilkie și Dr. Bonnie Mallard la Universitatea din Guelph din Ontario. A fost testată  îniţial la porci, iar ulterior la bovine lactate. Această platformă este acum comercializată la nivel mondial de compania canadiană de genetică a produselor lactate, Semex, sub denumirea de Immunity+.

Tehnologia HIR permite identificarea animalelor care au răspunsuri imune scăzute, medii și ridicate, fie prin AMIR-uri mediate cu anticorpi, cât și sau mediate celular (CMIR). Răspunsul AMIR implică eliminarea agenților patogeni, cum ar fi bacteriile care atacă din afara celulei, în timp ce CMIR implică virușii care afectează celula în interior. AMIR se măsoară printr-un test de sânge (cantitate de activitate a anticorpului specific antigenului prezent) și CMIR printr-un test de îndoire a pielii (gradul de modificare a grosimii pielii după injectarea unui antigen). Trăsăturile de răspuns imun sunt moștenite într-un ritm similar pentru bovine și porci, cu aproximativ 25%.

Anterior, echipa de cercetare a doctorului Mallard a folosit sistemul de testare HIR patentat într-un proiect care a alcătuit „Proiectul 5000 de vaci”, ce a fost compus din animale din Ontario, Quebec și Alberta. „Fenotipurile AMIR și CMIR au fost determinate pentru fiecare animal folosind sistemul HIR, iar genotipurile au fost determinate prin analiza ADN-ului extras din foliculii de păr”, explică Mallard. „Aceasta a dus la dezvoltarea testului predictiv pentru genomică, care este acum disponibil ca parte a noului program de reproducere„ Elevate al Semex. Aceasta înseamnă că acum producătorii pot determina dacă femelele lor sunt „imunitate +” sau au un răspuns imun ridicat, mediu sau scăzut de la un eșantion de ADNŢ, a concluzionat doctorul.

Femeile care sunt imunizate + s-a dovedit a avea o incidență semnificativă a bolii redusă în comparație cu respondenții imunitari medii și mici. Cu aceste cunoștințe, producătorii pot lua decizii mai amănunțite de reproducere și sacrificare pentru vacile fiecărui fenotip cu răspuns imun mai devreme decât mai târziu în viața unei vaci, a explicat dr. Wagter-Lesperance.