Vremea încurcă planurile fermierilor care au cultivat rapiță pe o suprafață record

agricole rapita

Zile cu emoții pentru agricultorii din Buzău care, după trei ani de pauză, au ales să cultive din nou rapiță. Deși este prima plantă care se recoltează și deci cea care aduce primele încasări, fermierii au fost forțați de vremea neprielnică să se orienteze către alte plante tocmai pentru că rapița fie nu răsărea uniform fie nu se dezvolta încât să le aducă producții profitabile.

Toamna acestui an însă a fost favorabilă, iar suprafața cultivată cu rapiță la Buzău a atins o valoare record, dar vremea din aceste zile, și mai exact fenomenul de ploaie înghețată, le dă emoții agricultorilor.

”De vreo 2-3 zile avem acest fenomen de ploaie înghețată cu această umiditate și în aer. Ce este un lucru îmbucurător este că nu avem temperaturi negative foarte mari. Adică minima a fost de -2, -3 grade Celsius în aceste nopți. Sperăm că nu vom avea vreun efect negativ. Rapița a intrat în iarnă, în mare parte, în procent de 90% din suprafața semănată, într-o formă foarte bine dezvoltată. Sigur, zilele următoare vom evalua mai atent situația de pe teren și putem să spunem mai mult. Dar, părerea specialiștilor este că nu e o influență negativă a acestei ploi înghețate asupra culturii, datorită faptului că temperaturile nu au fost atât de scăzute”, a explicat Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.
Buzăul are în prezent 20.000 de hectare cultivate cu rapiță, adică cea mai mare suprafață înregistrată în ultimii trei ani.

”În toamna aceasta, condițiile au fost cu totul diferite față de anii trecuți când, toamna fiind foarte secetoasă, rapița a avut probleme încă de la răsărire. Anul acesta toamna nu a mai fost atât de vitregă cu fermierii și în mare parte răsărirea a fost uniformă. Și suprafața a fost mărită, tocmai din acest motiv. Cea mai mare suprafață în județul nostru din ultimii 3 ani. Aproximativ 20% din această suprafață în iarnă s-a dezvoltat mai puțin optim. Avem 20.000 ha, o suprafață care nu s-a mai înregistrat de vreo 3 ani de zile, ceea ce bucură, pentru că în alți ani de abia dacă rămâneam cu 7-8000 ha”, a spus Florea.
De altfel, rapița este prima care se recoltează și deci cea care aduce primele încasări fermierilor după o perioadă în care doar se cheltuie. În plus, prețurile la rapiță au crescut în ultimii doi ani.

”Este o plantă foarte valoroasă și este prima care se recoltează. Este foarte apreciată pentru că ea rezistă foarte bine la export și la producerea de ulei, în special pentru biodiesel. Știm cu toții că un procent important din carburant e biodiesel, care se face cu ulei de rapiță. Mă refer la motorină și benzină. Prețurile au crescut exponențial în ultimii 2 ani. Începând cu 2020, dar și în 2021 prețurile au explodat la nivel de bursă, în special uleiurile. Plantele proteice, cele uleioase, au crescut cel mai mult. Floarea soarelui, uleiul de rapiță, într-adevăr, prețurile au explodat. Dacă vorbeam la floare de 1,5-1,6 lei, preț de achiziție, la ora aceasta ea se află la 2,8-2,9 lei, aproape de 3 lei. La fel și la rapiță. Cu alte cuvinte, s-au dublat prețurile în ultimii 2 ani”, a mai spus directorul Direcției Agricole Buzău.

Picture of Marilena Dinu
Marilena Dinu

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.