Vreme imprevizibila in teritoriul agricol! Prognoza AgroMeteo 10-16 iunie

 Caracteristici meteorologice

Vremea caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 16…27°C, în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C şi 16…24°C spre sfârşitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20…33°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 9…20°C, la nivelul întregii țări.

Instabilitatea atmosferică va fi în continuare accentuată și se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, dar și torențiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, iar local vor fi condiții de producere a grindinei. De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot depăşi 15-25 l/mp şi izolat, 30-40 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura șului.

Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-50 cm, în cultura neirigată de porumb, se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Dobrogea și Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Banat, estul, local nordul, sudul și sud-vestul Munteniei, estul, centrul și sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat vestul, nordul și estul Moldovei. În Maramureș și Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, nordul, local în centrul, sudul și sud-vestul Transilvaniei, nordul, estul, centrul, sudul ș izolat sud-vestul Moldovei, nord-estul Banatului, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile biologice ale culturilor agricole vor evolua pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general medie și slabă, îndeosebi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, iar în culturile înființate în perioada optimă, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi bună.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge înspicarea (40-100%), înflorirea (10-70%), maturitatea în lapte (10-40%) şi maturitatea în ceară (10-30%).
Sub aspect fenologic, la rapiţă vor predomina înflorirea (50-100%), formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (60-100%), în aproape toată țara.
Cultura de floarea-soarelui își va continua răsărirea (60-100%), formarea primei perechi de frunze (30-100%) şi înfrunzirea (8-20 frunze), în cea mai mare parte a teritoriului.
Porumbul se va afla la răsărire (50-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) şi înfrunzire (5-10 frunze).
La sfecla de zahăr se vor înregistra răsărirea, dezvoltarea primei perechi de frunze şi alungirea axei hipocotile, în cea mai mare parte a bazinelor de specialitate.
Funcţie de data plantatului, la cartof, predominante vor fi încolţirea şi răsărirea (60-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (50-100%). Totodată, soiurile timpurii pentru consum vor parcurge formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (10-50%).
În plantaţiile pomicole, atât la sâmburoase, cât şi la seminţoase se vor semnala creşterea lăstarilor/frunzelor şi legarea/creşterea rodului, precum și coacerea, respectiv recoltarea fructelor la soiurile timpurii de cireș.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor menține fazele de înfrunzire, creşterea lăstarilor şi înflorire, iar la soiurile timpurii de masǎ formarea şi creşterea boabelor.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice (fertilizări, erbicidări, praşile manuale și mecanice, tratamente fito-sanitare, etc) se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii optime.

Recomandări de specialitate:

  • Combaterea bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă;
  • Continuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară
    (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide);
  • Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la culturile de câmp şi
    plantaţiile pomi-viticole;
  • Efectuarea fertilizării foliare la speciile de câmp;
  • Aplicarea irigațiilor pe terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole