28 septembrie 2021 - 11:37

Vreme deosebit de calda! Prognoza agrometeo – 17-23 decembrie

Caracteristici meteorologice

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 1…15°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…12°C, la nivelul întregii țări.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 6…20°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va oscila între -5…10°C în aproape toată țara, posibil mai scăzută în zonele depresionare.
Se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale pe întreg teritoriul agricol al țării, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în zonele joase și de luncă vor fi condiţii de producere a ceții.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și local extremă, în Transilvania, Banat, pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Crișana, Muntenia, nordul, centrul, estul și sud-estul Moldovei, izolat în sudul Olteniei. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a Olteniei, local vestul, centrul, estul și sudul Moldovei, nordul și centrul Munteniei, izolat în estul și sud-estul Dobrogei, vestul Crișanei, nordul Maramureșului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul regimului termic favorabil din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal, îndeosebi în zonele de câmpie, iar în depresiuni, ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente, local fiind posibilă stagnarea temporară a acestora.

În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibrizilor, la culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor va fi medie şi bună în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.

Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge predominant faza de înfrunzire (6-16 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie. Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua repausul biologic, speciile având în general o bună rezistenţă la condiţiile de iernare. Pe ansamblu, lucrările agricole specifice (arături, fertilizări, etc.) se vor desfăşura cu dificultate datorită precipitaţiilor prognozate.

Recomandări de specialitate

  • Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă;
  • Efectuarea arăturilor adânci, îndeosebi pe terenurile agricole unde umiditatea solului permite intrarea utilajelor în câmp;
  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe (fosfor şi potasiu) la culturile cerealiere de toamnă;
  • Lucrǎri de întreţinere (administrarea îngrăşămintelor organice, arături, îngropatul viilor) în plantaţiile pomi-viticole.