„Vrem ca fermierii să știe că nu sunt singuri”, (Chesnoiu). Politică făcută pe Facebook

Sunt șanse mari ca românii să ajungă să importe în curând 100% din tot ce înseamnă mâncare, dacă Guvernul nu se trezește și nu ajută fermierii, spune șeful Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian-Ionuț Chesnoiu.

Potrivit precizărilor făcute de Chesnoiu, miercuri, 26 mai 2021, pe Facebook, după întâlnirea sa, în fața Palatului Parlamentului, cu fermierii adunați la un protest împotriva actualei formule de guvernare, în agricultura autohtonă este „un dezastru generalizat”.

„Am fost astăzi alături de fermierii care au ales să își exprime nemulțumirea pentru politica de falimentare a agriculturii românești promovată de actuala guvernare în fața Parlamentului. Am coborât împreună cu domnul senator Paul Stănescu și ceilalți colegi parlamentari, din respect și solidaritate cu problemele lor. Vrem ca fermierii să știe că nu sunt singuri. (…) Știu cât de gravă este situația în agricultură în prezent și înțeleg pe deplin revolta lor.

Guvernele de dreapta au băgat agricultura românească în faliment. Este un dezastru generalizat de la un capăt la altul! Vom ajunge să importăm în curând 100% din tot ce înseamnă mâncare, dacă Guvernul nu se trezește și nu ajută fermierii!!! Nu știu cât e prostie și cât este rea voință, dar vedem cu toții planul lor. Un plan generalizat de austeritate și de distrugere a agriculturii românești”, a declarat Chesnoiu.

„«NU» fiecărui sector din agricultura României!”

Afirmațiile lui Chesnoiu nu sunt însă singurele poziții luate de politicienii români față de ceea ce se întâmplă cu agricultura autohtonă.

La rândul său, fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și actual fermier, Daniel Botănoiu, le-a transmis membrilor Executivului Cîțu că nu le pasă de agricultură.

„Nu vă pasă de agricultură, nu vă doare suferința agricultorilor, n-aveți suflet în voi! De la ministrul agriculturii și până la ultimul parlamentar al acestei coaliții de guvernare, ați demonstrat astăzi că nu vă pasă și că agricultura nu reprezintă o ramură de activitate aflată în lista cu primele voastre 10 oportunități! Subvenții nu, despăgubiri în cazul secetei nu, programe în legumicultură nu, programe în zona montană nu, programe pentru tineri nu, programe pentru zootehnie nu, irigații nu, depozite nu, acvacultură și piscicultură nu, apicultura nu, dezvoltare rurală nu, într-un cuvânt, un Guvern care răspunde cu «NU» fiecărui sector din agricultura României!

Mai mult, un mare «NU» și pentru investițiile din PNRR destinate agriculturii! Astăzi și mâine poate fi decisă soarta agriculturii românești pe o perioadă bună de timp! La Bruxelles, astăzi (n.r. – 26 mai 2021) se discută despre: plafonare, procentul pentru plățile redistributive, procentul pentru ECO-scheme și condiționalitatea socială. P.S. Dle Oros dacă nu puteți, și nu puteți asta-i clar, dați-va demisia!”, scria Botănoiu pe Facebook.

„Avem NEVOIE DE UN SISTEM DE IRIGAȚII!”

Nici senatorul de Alba, Călin Gheorghe Mătieș, fostul vestit producător al Pitei de Sântimbru, nu a stat pe tușă. Tot pe pagina sa oficială de Facebook, Mătieș a tras un semnal de alarmă cu privire la nevoia stringentă a unui sistem de irigații pentru agricultura autohtonă, una care din 10 ani agricoli, șase sunt secetoși.

„Ați aflat cu toții: astăzi a fost din nou un protest al fermierilor români, în fața Parlamentului României, în ziua în care premierul românilor ne mințea din nou cum prin PNRR inclusiv agricultura va fi sprijinită. MINCIUNI! NU vreau să-mi asum nimic și nu vreau să se creadă că vreau să politizez demersul celor aproape 100 de fermieri, care astăzi și-au adus tractoarele pe platforme la Parlament. ASTĂZI m-am dus să îi ascult din nou, pentru că în lupta pentru agricultura românească nimeni nu trebuie să rămână singur!!!

„E greu de explicat: din 10 ani, cam 6 ani sunt secetoși! Avem NEVOIE DE UN SISTEM DE IRIGAȚII! UE ne-a cerut să fie unul prietenos cu mediul, iar OROS a trimis la Bruxelles un plan de irigații vechi de câțiva ani, care conținea inclusiv unul dintre proiectele lui Nicolae Ceaușescu! Atât a putut săracu’ ministru copy-paste, OROS.

„OROS a promis: redeschiderea târgurilor de animale; plata despăgubirilor pentru secetă; programe pentru legumicultori. Astăzi, ministrul Oros nici nu i-a băgat în seamă!!! În schimb avem așa de la OROS și gașca lui din PNL: târgurile de animale trebuie deschise de fiecare prefect în parte, dar aghiotantul CHIOVEANU (ANSVSA) nu le dă aprobarea finală prin DSVSA-urile de județ; subvenţiile au fost înjumătățite sau anulate în unele cazuri la bovine și ovine; proiectele europene sunt întârziate cu peste 6 luni; blocaj financiar din mai multe sectoare agricole; UE nu va finanța SISTEMUL DE IRIGAȚII; despăgubirile pentru secetă NU SE MAI DAU; firmele de asigurări nu își asumă să facă contracte împotriva secetei în România! (condițiile impuse reduc cu peste 80% șansele ca fermierii să își poată asigura recoltele de secetă); 30.000 de fermieri din toate domeniile din 2020 până astăzi au falimentat și au renunțat la activitate; Fermele de porci distruse; fermele de păsări închise”, scria pe pagina sa de socializare Mătieș.

Oros
Adrian-Nechita Oros. Foto credit: Adrian-Nechita Oros, Facebook

„Spre Bruxelles”

Tot ieri, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în exercițiu, Adrian-Nechita Oros, posta pe pagina sa oficială de socializare un selfie cu domnia sa, în avion, pe drumul către Consiliul AgriFish 26-28 mai 2021, fără însă a comenta un minut despre prioritățile României la Bruxelles sau despre susținerea sa față de fermierii români.

„Spre Bruxelles, Consiliul Agri Fish 26-28 mai 2021. Negocieri privind Politica Agricolă Comună 2021-2027. Vor fi abordate aspecte ale Pactului Verde European «Green Deal», ale strategiilor Farm to Fork(F2F) și Biodiversitate”, scria la rândul său pe Facebook, Adrian-Nechita Oros.

Până la ora publicării materialului, nu există niciun feedback ministerial cu privire la poziția României la Consiliul AgriFish, dar și față de cele discutate la aceste ședințe importante pentru fermierii din România.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole