Vrei să protejezi mediul? Hrănește vacile cu usturoi și citrice

Gazul metan are un impact de 28 de ori mai puternic ca factor al încălzirii globale decât dioxidul de carbon, arată studiile. Iar o are parte din el este produs de bovine. Potrivit unor statistici, cele un miliard și jumătate de vaci de pe planetă sunt responsabile pentru aproximativ o treime din metanul emis la nivel global, ceea ce le face o sursă însemnată de poluare.

Se pare, însă, că în Marea Britanie a fost găsită soluția care să împace pe toată lumea. Într-o fermă din Insulă, familia Towers experimentează un nou tip de supliment alimentar obținut din usturoi și citrice, care influențează enzimele din stomacul și intestinele animalelor și le face să digere hrana într-un mod mai prietenos cu mediul.

Rezultatele sunt fenomenale, volumul de gaze emis de bovine fiind redus cu aproape o treime.

Peleții Mootral au fost inventați de o companie AgriTech cu sediul în Marea Britanie și Elveția. Ca și în cazul oricărei noi companii de tehnologie, în spatele lui Mootral există o „ideologie disruptivă”: a face ca rumegătoarele precum vacile să producă mai puțin metan.

Potrivit companieil, hrănirea vitelor cu pelete infuzate cu usturoi are ca rezultat o reducere cu 38% a emisiilor de metan, în timp ce producția de lapte este redusă doar cu câteva puncte procentuale. Este un schimb mic, dar extrem de important, atunci când luăm în considerare daunele pe care metanul le provoacă asupra mediului, susțin specialiștii.

Hrănirea celor 400 de vaci din ferma britanicilor cu suplimentul de usturoi și citrice costă aproximativ 20.000 de euro pe an. Fermierul Edward Towers spune că pe viitor, laptele ecologic ar trebui să fie considerat monedă de schimb pentru emisiile produse, permițându-le fermierilor să compenseze costurile suplimentare.

Iar pentru cei care se tem că gustul laptelui va fi alterat de acest supliment, agricultorii britanici dau asigurări că nu este cazul de așa ceva, și sunt determinați să-i convingă și pe alți fermieri să adopte această soluție.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole