Liniile de finanțare cu fonduri europene vor fi deschise anul acesta pentru mai multe categorii de fermieri, de la tinerii fermieri până la fermierii mici și de la sectorul zootehnic până la cel vegetal. Cu toții vor avea de respectat, însă, anumite reguli, dacă vor să primească finanțare.
În primul rând, pașii de bază pe care trebuie să-i facă orice fermier care vrea fonduri europene constă în înființarea unei firme, înregistrarea exploatației la APIA pe acea firmă și calcularea dimensiunii exploatației, astfel încât să știe exact la ce formă de sprijin se încadrează. De aici încolo, beneficiarii se triază în funcție de condițiile specifice din ghidurile solicitantului.
”Sunt niște pași obligatorii de făcut dacă vrei să accesezi fonduri europene: trebuie să ai exploatația înscrisă la APIA, să fii minim persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală sau întreprindere familială. Aceste condiții minime trebuie îndeplinite. Sectoarele prioritare vor rămâne în continuare creșterea vacilor de lapte și de carne, precum și legumicultura. (…) În legătură cu vechimea, sper să fie luată în continuare din registrul agricol, nu din APIA, pentru micii fermieri”, a precizat consultantul Ion Păunel pentru AGRO TV.
De asemenea, mai sunt și alte condiții care pot face diferența între un proiect câștigător și unul nefinanțat. Vechimea, zona în care se află ferma, rasele de animale (acolo unde este cazul), apartenența la formele asociative – toate acestea pot aduce puncte suplimentare și pot propulsa un proiect spre finanțarea cu fonduri europene.
”Discutăm foarte mult de proiectele din zona montană, așa vor fi prioritizate conform principiilor din PNS. O să discutăm de prioritizare pentru creșterea animalelor din rasele autohtone; se va lua în considerare vechimea de peste 5 ani de zile și, de asemenea, va fi încurajată și apartenența la formele asociative. Deci cine nu îndeplinește aceste criterii, trebuie să se gândească de două ori dacă vrea să depună un proiect”, a explicat consultantul Andra Popescu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Obligațiile fermierului continuă și după ce proiectul a fost aprobat. Spre exemplu, dacă un fermier este inclus pe lista beneficiarilor eligibili care vor fi finanțați, acesta trebuie să facă dovada posibilității de a asigura gradul de cofinanțare specificat în proiect. Astfel, fie trebuie să aibă deja banii respectivi, fie trebuie să ia un credit. Mai multe detalii puteți citi AICI (click).
Ma intereseaza construirea unei hale in jur de 1200-1500mp atasat de o hala existenta intro sinngura apa