19 octombrie 2021 - 12:39

Unul dintre cei mai mari crescători de bovine vrea să renunțe la vacile de lapte

Fermele de vaci de lapte din România sunt din ce în ce mai greu de susținut financiar – o spun mulți fermieri din sector, fie că sunt mici sau mari. Subvențiile pe care le primesc crescătorii de bovine sunt mult sub nivelul altor state din Uniunea Europeană, iar costurile mari de producție, cumulate cu prețul mic al laptelui, îi pun pe fermieri în mari dificultăți financiare.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea intrat în dialog cu unul dintre cei mai mari crescători de bovine din țară, Mihai Afiliu. Acesta crește în jur de 3.000 de vaci, producând zilnic peste 50.000 de litri de lapte. Cu toate acestea, fermierul supune că afacerea nu este una rentabilă, iar banii pe care îi câștigă în sectorul vegetal se pierd în cel zootehnic.

”Sunt foarte dezamăgit de situația creată și nimeni nu a înțeles că noi pierdem bani. Cei care am investit în vaca de lapte suntem văzuți ca și cum am fi bogați. Pot să vă spun că ce câștig la vegetal, pierd la animal. Noi nu ne permitem să pierdem bani; suntem oameni de afaceri, avem obligații față de cei care muncesc pentru noi să-i plătim mai bine. În momentul acesta pierdem bani. Producem laptele cu 2 lei/litru și îl vindem cu 1,3-1,4 lei.

După părerea mea o să ajungem să importăm tot laptele. Observați politica vecinilor noștri, care își protejează fermierii. Cei care protejează laptele pun o presiune fantastică pe noi de a le scade prețul la lapte. Am ajuns ca o sticlă aruncată în valuri. Eu am crezut foarte mult în investiția aceasta cu vaca de lapte, m-am dezvoltat cel mai mult în ultimii ani, dar acum am o mare dezamăgire.

Atât timp cât nu luăm subvenție pentru fiecare litru de lapte și pentru fiecare vacă existentă în fermă, o să găsim soluții să ne reorientăm către alte businessuri, să câștigăm bani. Aștept noua Politică Agricolă Comună, și după ce o văd, văd se soluții găsesc. Am investit enorm de mult în grajduri, în infrastructură, iar acum trebuie să găsesc soluții să fac altceva ca să câștig bani”, a precizat Mihai Afiliu pentru AGRO TV.