29 iulie 2021 - 06:21

VRANCEA CONFIRMA FOCARELE DE PPA

Primul focar de Pestă Porcină Africană (PPA) din Vrancea a fost confirmat, recent, într-o gospodărie din satul Lespezi, comuna Homocea. Imediat după confirmarea oficială a focarului de PPA, au fost dispuse măsuri de eutanasiere a suinelor din gospodarii, ecarisarea carcaselor și instalarea filtrelor rutiere. Zona , unde au fost găsiți porcii bolnavi, a fost plasată sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Inițial, în gospodăria din Lespezi erau crescuți cinci porci. Unul dintre animale a murit la sfarsitul saptamanii trecute , iar veterinarii au prelevat probe, pe care le-au trimis pentru analize la laboratoare autorizate. Au fost interzise transporturile de animale și produse de animale din localitate, fiind instituite filtre cu echipaje de polițiști și jandarmi la toate ieșirile și intrările. De asemenea, s-a dispus și dezinfecția exploatației. Restricțiile sunt impuse pe o rază de zece kilometri de la gospodăria afectată.

Veterinarii vrânceni au anunțat că, în urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, echipele de inspectori au intervenit de urgență. Pentru a preveni răspândirea, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploatație, ecarisarea carcaselor și instalarea filtrelor rutiere. „D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor legale.

Veterinarii au realizat cartografierea animalelor din gospodării astfel încât situația acestora să poată fi monitorizată și să se intervină cu rapiditate dacă mai apar alte cazuri de animale bolnave