Vot decisiv în Parlament pentru subvențiile de criză! Urmează decizia pentru despăgubiri

Subvențiile de criză pentru crescătorii de animale, aprobate în parlament! Astăzi, pe ordinea de zi în Plenul Camerei Deputaților, au fost votate legile de aprobare a Ordonanțelor de Urgență 149, 150 și 151 emise în 2020, prin care Guvernul României a instituit subvenții de criză pentru susținerea activității crescătorilor de bovine, suine, respectiv păsări.

“Azi, în Plenul Camerei Deputaților, am votat legile de aprobare a Ordonanțelor de Urgență 149, 150 și 151 din 2020 care instituiau scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, suin și avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19. Am fost bucuros să constat că la votul din Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice, pe care o prezidez, votul a fost unanim pentru aprobarea acestor scheme de ajutor de stat”, a precizat președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, pe pagina sa de facebook.

OUG 149/2020 prevedea instituirea unei scheme de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemie, valabilă până la data de 31 decembrie 2020. Subvențiile s-au acordat beneficiarilor care dețineau minimum 91 de capete femele adulte bovine înregistrate în RNE la data de 1 iulie 2020, iar valoarea totală care putea fi acordată pe fermă nu putea să depășească suma de 100.000 euro.

OUG 150/2020 prevedea instituirea unei scheme de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemie, valabilă până la data de 31 decembrie 2020. Subvențiile s-au acordat pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, în funcție de categoriile de suine, respectiv suine la îngrășat și animale de reproducție. Cuantumul ajutorului de stat a fost de 100 euro/UVM, iar valoarea totală pe fermă nu a depășit 100.000 euro.

Subiectul sectorului de creștere a porcilor a stârnit dezbateri aprinse între parlamentari. Deputatul PNL Nicolae Giugea a vorbit despre neajunsurile fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, dar și despre necesitatea de susținere a sectorului suin.

”Maiestate, trebuie să facem tot ce putem pentru a vinde grâne în piele de animal – așa gândeau în urmă cu 100 de ani înaintașii noștri. Colegii noștri de la PSD au adus în Guvernul lor, ca ministru al agriculturii, un tovarăș blocat în amintiri, care s-a descoperit a fi ministrul târgurilor, oboarelor și iarmaroacelor, și care ne spunea cât de încrâncenați sunt europenii pentru că suntem pe locul 1 la exportul de porumb. Uita, însă, să precizeze că noi importăm carne de porc de 600 de milioane de euro pe an, de la porci care erau îngrășați cu porumbul pe care îl exportam noi. De asemenea, la această sumă se mai adaugă 120-200 milioane euro pe an de la importul de purcei. Trebuie să facem tot ce este posibil să susținem acest sector extrem de important pentru economia României, în condițiile în care pesta porcină africană face ravagii în continuare. Au fost omorâți 740.000 porci la nivel național. Sunt ferme închise, complexe mari de creștere a porcilor închise de doi ani de zile. Trebuie intervenit foarte puternic în acest sector”, a transmis Giugea.

Replica din partea opoziției nu a întârziat: ”N-ar fi trebuit să intervin, doar că domnul ministru Daea nu este prezent ca să poată să răspundă. Cred că domnul deputat de Dolj are o obsesie față de domnul ministru. Vreau să faceți un exercițiu practic – să-i luați pe actualul și pe fostul ministru al agriculturii, domnii Oros și Daea, să-i duceți în mijlocul fermierilor și să vedeți exact cine este considerat cel mai performant ministru al agriculturii. Vă spun cu sinceritate că acesta nu este domnul Oros, care astăzi a blocat absolut tot ceea ce am făcut noi bun”, a fost răspunsul parlamentarului Daniel Suciu.

OUG 151/2020 prevedea instituirea unei scheme de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemie. Ajutorul de stat s-a acordat pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, în funcție de speciile și categoriile de păsări, respectiv pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare, găini rase grele și pui eclozionați. Cuantumul ajutorului de stat a fost de 100 euro/UVM, iar valoarea totală per fermă a fost de maximum 100.000 euro.

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, a mai subliniat că speră să aibă parte de aceeași susținere din partea colegilor și amendamentul la legea bugetului, prin care parlamentarii cer ca sumele necesare pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă să fie incluse în buget.

”Sper ca toți colegii din celelalte grupuri parlamentare, să susțină și amendamentul la Legea Bugetului de Stat pentru acordarea sumelor necesare plății despăgubirilor pentru culturile de primăvară calamitate de secetă în anul 2020″, a mai spus Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole