11 mai 2021 - 11:04

Vor sa irige, dar nu-i lasa AFIR! Povestea unei Organizatii de Udatori din Constanta

De parcă n-ar avea deja destule probleme din cauza secetei, unii fermieri se mai luptă și cu instituțiile statului. Este cazul unei Organizații de Udători din județul Constanța, care de câteva luni așteaptă un răspuns de la AFIR care întârzie să apară. Fermierii doresc să-și construiască infrastructura de irigații, pentru a-și putea salva culturile agricole în anii următori, mai ales că își desfășoară activitatea în județul cel mai afectat de secetă din întreaga țară.

Într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, fermierul Constantin Soare a explicat întreaga situație.

”Organizația noastră are preluate de la ANIF șase ploturi de irigații, care cumulează o suprafață de 5.350 hectare. Prin măsura 4.3, în sesiunea din aprilie 2019, am depus 6 proiecte, câte unul pentru fiecare plot. La momentul de față, având în vedere procedurile standardizate, am parcurs mai mulți pași, avem proiectele aprobate, avem contractele de finanțare semnate cu AFIR, am realizat dosarul de achiziție cu caietele de sarcini aferente, le-am depus pe 22 mai la AFIR. Conform normelor, AFIR ar trebui să prezinte în termen de 5 zile un răspuns. Au trecut, din păcate, două luni, iar până la această oră nu avem un feedback din partea instituției.

Se întârzie foarte mult aceste proceduri și dăunează foarte mult la finalizarea acestor proiecte. Dacă vor mai întârzia mult, ajungem să începem lucrările în toamnă-iarnă, moment în care, în funcție de evoluția vremii, s-ar putea să nu mai putem lucra și există riscul ca lucrările să întârzie foarte mult.

Din păcate, nu se ține cont că în perioada aceasta de primăvară-vară există timpul optim pentru tot ce înseamnă execuția unor astfel de lucrări. Întârzierea aceasta va crea mari probleme. Dacă începem mai devreme, în primăvara anului viitor vom putea avea infrastructura de irigații în funcțiune și vom putea iriga”, a explicat fermierul Constantin Soare, președintele consiliului de administrație al organizației ERAVO, localitatea Fântânele, județul Constanța.

Prezent în aceeași emisiune, secretarul de stat Gheorghe Ștefan s-a arătat surprins de întârzierea răspunsului din partea AFIR și a promis că va lămuri urgent situația. ”Mâine dimineață o să vorbesc cu directorul de la AFIR să văd care este problema. Mă surprinde, pentru că știu că cei de la AFIR au niște termene, ca toate instituțiile care lucrează cu fonduri europene. De obicei este o instituție proptă, cele două luni de tergiversare mă surprind”, a precizat oficialul MADR.