Vor mai putea fermierii să utilizeze pesticide? Mesaj de ULTIMĂ ORĂ de la MADR

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, a fost unul din invitații Conferinței Regionale Centru organizată de Clubul Fermierilor Români și transmisă în direct pe platforma media AGRO TV. În cadrul evenimentului, șeful MADR a abordat mai multe subiecte de interes pentru fermierii români, printre care și utilizarea pesticidelor.

Potrivit lui Chesnoiu, fermierii români trebuie lăsați în continuare să utilizeze pesticide și alte tipuri de substanțe de protecție a plantelor, sub atenta supravegherea a Agenției Naționale Fitosanitare.

”În momentul de față, Ministerul Mediului lucrează împreună cu experții Băncii Mondiale la un studiu privind utilizarea pesticidelor în agricultură și cred că și acolo ar trebui ca fermierii să își spună părerea, pentru că o decizie de la o altă entitate poate cauza probleme într-un alt sector de activitate. Doar prin dialog putem să armonizăm pozițiile; noi putem să susținem în fața oricărei entități europene interesul nostru și gestionarea acestor substanțe trebuie să se facă într-un mod coerent și conștient. Eu sunt adeptul utilizării substanțelor periculoase sub strict control din partea Agenției Naționale Fitosanitare, cu determinarea și indicarea locurilor unde s-a făcut tratamentul”, a precizat șeful MADR în cadrul conferinței.

Chesnoiu a adus în discuție și situația neonicotinoidelor, substanțe care au provocat multe controverse în ultimii ani.

”Am avut această dezbatere atunci când am dat decizia pentru utilizarea neonicotinoidelor în tratarea semințelor de floarea soarelui, porumb și sfeclă și am încercat să am un dialog constructiv cu cei care mă acuzau că fac un rău intenționat. Le-am cerut să-mi arate un singur studiu științific care să ateste legătura de cauzalitate între utilizarea neonicotinoidelor în dozajul permis de UE prin regulament și moartea albinelor. Mi-au zis să mă uit pe internet, lucru care nu este utilizabil din partea mea, ca jurist, în argumentația luării unei decizii. Dacă am două studii realizate de ASAS care îmi arată realitatea, atunci nu pot să combat cu diferite filmulețe sau argumente luate de pe internet”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole