20 septembrie 2021 - 05:40

Vor mai primi tinerii fermieri cele 50 de hectare de la ADS? Ce spune Oros

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat astăzi, 6 februarie, într-o intervenție în cadrul Conferinței Anuale a Clubului Fermierilor Români 2020, că actul normativ prin care tinerii pot închiria sau concensiona suprafețe agricole de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) va fi adoptat săptămâna aceasta. În ciuda demiterii Guvernului prin moțiune de cenzură, ministrul a făcut următoarele precizări:

”Încurajarea schimbului de generații în agricultura românească și în special a tinerilor fermieri prin oportunitățile de finanțare oferite prin post PAC 2020 în domeniul inovării va facilita procesele transformaționale în sectorul agroalimentar aceștia fiind mai deschiși să aplice tehnologii și procese noi.

Vreau să menționez aici că există o Lege 226/2016 care prevedea posibilitatea ca tinerii fermieri să concesioneze sau să arendeze terenuri cu destinație agricolă libere de contract pe o suprafață maximă de 50 ha care aparțin ADS Avem un proiect de Hotărâre de Guvern care va ieși în această săptămână prin care să alocăm câte 50 ha celor care vor intra în programul tinerilor fermieri. Și va fi o suprafață considerabilă. Deci venim și cu această, să zicem, nouă modalitate de încurajare a tinerilor fermieri”, a precizat Adrian Oros în fața celor 1.200 de invitați prezenți la evenimentul desfășurat la Palatul Parlamentului.

După adoptarea actului normativ, legea privind terenurile pentru tinerii fermieri va putea fi aplicată. Conducerea MADR dorește ca tinerii să poată înființa primele culturi pe terenurile concesionate de la ADS în toamna acestui an.