Vizita la ferma de vaci de lapte din rasa Bruna de Maramures. Exemplul afacerii de familie

Ferma de vaci Bruna de Maramures din satul Berbești este un exemplu pentru afacerile de familie! Fermieri maramureșeni din satul Berbești, Vasile si Maria CODREA, l-au primit pe ministrul Adrian Oros pentru a-i prezenta ferma lor de familie cu vaci de lapte din rasa Brună de Maramureș, pe care au înființat-o în comuna Giulești din inima Maramureșului.

Ministrul Agriculturii a vizitat grajdul cu cele 16 vaci de rasă Bruna de Maramures de care are grijă familia CODREA și a discutat cu fermierii despre problemele cu care se confruntă.

Astfel, la întâlnire au discutat despre importanța acordării sprijinului cuplat pentru creșterea taurinelor, a eliberării unor adeverințe care să-i ajute in vederea obținerii avansului de la bănci, despre autorizarea in regim de exclusivitate a taurilor care provin din părinți înscriși în secțiunea principală a Registrului genealogic.

Adrian OROS, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, a apreciat calitățile deosebite ale rasei și a subliniat necesitatea dezvoltării exploatațiilor agricole în acord cu condițiile de biosecuritate.

- Publicitate -

Bruna de Maramures este o rasă autohtonă, omologată în 1959, cu o capacitate de producție de lapte de până la 12 -13 ani. Având în vedere că nu a trebuit să se adapteze altor factori climatici, valorifică foarte bine pășunea și astfel eficiența acestei rase în producția de lapte este net calitativă. Laptele obținut are K-cazeină de tip BB, ceea ce îi conferă laptelui calități organoleptice superioare, cu randament la brânzeturi superior cu 15 – 20% mai mult față de alte rase.

Producția medie este de 4.000 – 5.000 de litri cu un procent de 4-4.2 grăsime și proteină 3,4- 3,5.

Încă din anul 1980 a fost elaborat „Programului de ameliorare a rasei „Bruna de Maramures” în nord estul Transilvaniei, astfel ponderea rasei a crescut la peste 30% din
efectivul de taurine în România. Pentru Maramureș, la fel ca pentru multe zone din țară soluția realistă pentru agricultură și salvarea satului românesc este ferma de familie, iar acest exempl!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole