15 mai 2021 - 18:08

Viticultorii din Vaslui au dat lovitura! Cate tone de struguri au cules in 2019

Viticultorii din județul Vaslui au avut o recoltă bună la strugurii de vin și de masă, în anul trecut. Conform datelor Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, după încheierea perioadei de recoltare a strugurilor, centralizarea cantităților la producțiile de struguri de vin s-a situat la valoarea de 72.697 tone, rezultând o producție medie la strugurii de vin de 8.692 kilograme/ hectar. În schimb, recolta obținută la strugurii de masă a fost de 874 tone, cu o producție medie de 5.395 kilograme/hectar, transmite estnews.ro.

„Strugurii din anul trecut au avut un conținut de zahăr ridicat, pentru a se obține un vin de calitate. Avem în județ viticultori cu experiență, care aplică tehnologiile și au făcut investiții importante în ultimii ani. Au fost instalate sisteme de irigare prin picurare, au fost înlocuite soiurile, precum și sistemele de susținere. Avem un sector viticol dezvoltat, care exportă vinuri de calitate în mai mute țări”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

În județul Vaslui sunt cultivate cu viță de vie din soiuri nobile pentru vin 3.965 hectare si 162 hectare cu struguri de masă.

Printre soiurile nobile existente în județul Vaslui predomină soiurile albe: Feteasca regala, Feteasca albă, Aligote, Zgihara de Husi, Sauvignon blanc, Riesling italian. De asemenea, viticultorii locali dețin și suprafețe importante cultivate cu soiul roșu Merlot, precum și cu soiuri de masă ca Perla de Csaba, Victoria, Muscat de Hamburg etc.

Producătorii de struguri pentru vin, care comercializează struguri din propria recoltă, au obligația de a ține evidența producției și a modului de valorificare a acesteia în carnetul de viticultor. Această obligație revine tuturor producătorilor, indiferent de suprafața cultivată.