Viorica Dăncilă: România riscă să piardă fonduri UE de 11,2 milioane de euro până la finalul lui iunie

viorica_dancila25România nu a folosit nici măcar un euro din cele 11,2 milioane de euro care i-au fost alocate de către Comisia Europeană pentru a ajuta sectoarele laptelui și cărnii în contextul embargoului rus și al desființării cotelor de lapte, a declarat miercuri, la Bruxelles, Viorica Dăncilă, vicepreședintă a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European (PE).
Eurodeputata a afirmat, într-o întâlnire cu ziariștii români, că a primit această informație de la comisarul european pentru agricultură, irlandezul Phil Hogan.
„Am avut o întâlnire cu comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, ieri (marți — n.r.) seară, în cadrul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, care a semnalat printre opt țări care nu au preluat fondurile europene destinate sectorului laptelui și al cărnii și România, căreia i-au fost alocate 11,2 milioane de euro pentru a ajuta aceste sectoare”, a spus Viorica Dăncilă.
Ea și-a exprimat dezamăgirea în legătura cu situația dată, în contextul în care, la momentul împărțirii celor 500 de milioane de euro în cadrul acestui program de sprijin al celor două sectoare, a intervenit în Parlamentul European pentru a cere o repartizare mai echitabilă și să nu se facă diferența între statele mai vechi și cele mai noi.
„Dar, din păcare, ieri (marți — n.r.) ne-a spus că nu s-a preluat de către România nici măcar un euro, iar termenul limită este la sfârșitul lunii iunie. De aici se fac eforturi, nu spun că de către un anumit grup politic, de către majoritatea europarlamentarilor, pentru a aduce un plus, pentru a aduce fonduri pentru România, pentru a avea perspective, dar din păcate acest lucru trebuie făcut și de către statul membru”, a precizat Dăncilă.
Eurodeputata spune că-și explică cu atât mai puțin situația cu cât ministru al agriculturii este Achim Irimescu, cu care a lucrat foarte bine atât timp cât activa în cadrul Reprezentanței României la UE.
„Îl cunosc pe Achim Irimescu și știu că este un profesionist în domeniu. Știu că cunoaște foarte bine realitatea din România și am lucrat foarte mult cu dumnealui când era la Reprezentanță”, a afirmat Viorica Dăncilă.
„Undeva este un blocaj, probabil nu ajunge unde trebuie mesajul până mai jos. Dar îi voi solicita domnului ministru o întâlnire să vedem ce se întâmplă cu aceste fonduri, care efectiv nu ajung în România”, a mai afirmat vicepreședinta Comisiei AGRI.
Aceste fonduri neutilizate de România ar urma să se îndrepte către alte state membre. „Deja avem 15 care au depășit suma alocată și vor beneficia și de sumele statelor care nu au atras aceste fonduri”, a subliniat ea.
În plus, a mai spus Viorica Dăncilă, România nu a cheltuit niciun euro pe perioada financiară 2014-2020.
„În toamnă va fi o reproiectare a situației financiare la jumătate de mandat și mă întreb atunci ce vom spune, cum vom putea să ne menținem suma, pentru că, așa cum ați văzut, se preconizează tăieri în anumite sectoare — și este o luptă foarte mare a europarlamentarilor români să nu avem tăieri de la politica de coeziune, Politica Agricolă Comună — și ducerea către alte sectoare, precum cel al migrației, pentru că toate măsurile care se iau trebuie dublate de o alocare bugetară”, a mai afirmat Dăncilă. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole