Vine legea porcului! Ce se întâmplă cu porcii din gospodării

Legea porcului se apropie cu pași repezi de forma sa finală, iar parlamentarii speră că aceasta va fi și votată și va merge spre promulgare până la sfârșitul acestei luni. Această lege vine cu o serie de reglementări în sectorul creșterii porcului, unele dintre ele vizând și gospodăriile populației.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dănuț Păle, a făcut câteva precizări legate de legea porcului.

”În maximum trei săptămâni sper că legea porcului va fi la vot în Camera Deputaților, pentru că în toamnă avem audit de la Comisia Europeană pe pesta porcină africană, iar dacă nu livrăm această lege, România nu va mai primi niciun ban la despăgubiri pentru pesta porcină africană. De doi ani de zile încercăm acest lucru și eu cred că a venit momentul să și facem”, a precizat Dănuț Păle pentru AGRO TV.

Potrivit vicepreședintelui ANSVSA, nu se pune problema interzicerii creșterii porcului în gospodării, însă cetățenii care fac acest lucru vor fi nevoiți să respecte anumite condiții și nu vor avea voie să vândă carnea sau animalele crescute în gospodărie.

”România nu poate să interzică creșterea porcului în gospodăria populației, dar trebuie reglementată. Cetățenii care cresc porc pentru consum propriu trebuie să înțeleagă că este porc pentru consum propriu. Nu știu care va fi numărul maxim de porci care va fi în lege, sunt lucruri pe care trebuie să le mai discutăm, dar acei porci nu vor face parte din rețeaua comercială. Dacă doresc să-și crească porc pentru comercializare, atunci condițiile sunt cu totul altele.

Cel care crește porc, poate să dea din porcul lui familiei, dar în următoarele condiții stabilite de ANSVSA: să meargă la medicul veterinar, animalul să fi fost identificat, se făcea examenul de trichină, medicul veterinar știa că în zona respectivă nu evoluează pesta porcină africană, iar în aceste condiții carnea pleca din localitatea respectivă către familie. Eu nu contest că nu mai sunt și cetățeni care vând pe OLX sau pe alte platforme, de aceea trebuie reglementat și acest comerț. Aceasta este modificarea esențială; să se înțeleagă foarte clar că nu se interzice creșterea porcului în gospodărie, se limitează la un anumit număr și doar pentru consum familial”, a mai subliniat Dănuț Păle pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

6 COMENTARII

  1. Ati terminat toate legie spre bunul mer al natiuni,bunastarea intregului popor a ajuns la cote atat de inalte incat nu va mai ramas decat legea porcilor…..,adica a voastra nesimtitilor.

  2. Ce să facă și ei. Combinatele cu porci nu mai au vânzare. Țăranii mai vindeau să-și scoată cheltuiala că este greu și la țară. Nu ne mai așteptăm la ceva bun de la politicieni. Au vândut bogâțiile țări de parcă erau ale lor. Vor da socoteală în fața lui Dumnezeu, că tribunalele oamenilor
    nu sunt pentru ei.

  3. Nu sunt crescător de porcine , sunt un cumpărător din gospodăriile țărănești , și , nu vad ceva logic in a interzice vânzarea acestor animale , care sunt inregistrate ,
    , testate după sa sacrificare , iar după crotal se poate urmări traseul .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole