Vine criza alimentară? Chesnoiu: „România nu va fi o insulă într-un ocean”

Criza alimentară este un subiect din ce în ce mai prezent, mai ales în contextul actual, generat de criza îngrășămintelor și de creșterea prețurilor la gaze, la energie și la inputurile din agricultură.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, nu respinge îngrijorările legate de o eventuală criză alimentară însă susţine că, deocamdată, în România, însămânţările la culturile de toamnă sunt în prezent în normele anilor trecuţi şi nu există „o îngrijorare majoră” din cauza crizei îngrăşămintelor şi a preţului inputurilor în agricultură. La nivel European, însă, s-a ridicat problema impactului pe care acestea îl vor avea asupra producţiilor viitoare, a transmis Chesnoiu într-un interviu acordat AGERPRES.

„Însămânţările la culturile de toamnă nu arată o panică, nu arată o îngrijorare majoră. Pentru că avem suprafeţele deja însămânţate, suntem cam în norma anilor trecuţi, deci nu ar fi elemente de îngrijorare cu privire la însămânţare. În schimb, am văzut o îngrijorare la nivel european. Toate statele europene prezente la Consiliul de Miniştri au ridicat problema fertilizanţilor, a preţului inputurilor în agricultură, a potenţialelor riscuri şi a impactului pe care îl vor avea asupra producţiilor sau rezultatelor din agricultură în anii ce urmează”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Chesnoiu spune că problema preţurilor vine dintr-o perioadă mai lungă de timp, nu a apărut „de pe o zi pe alta”, iar toate aceste creşteri de preţuri la gaze, energie şi inputuri trebuie puse într-un context global.

În opinia ministrului Agriculturii, atunci când avem de-a face cu astfel de situaţii de criză, ar trebui să avem nişte decidenţi politici care să ştie cum să acţioneze şi care sunt măsurile imediate pe care trebuie să le dispună.

Întrebat dacă România se va confrunta cu o criză alimentară, aşa cum se prefigurează de altfel la nivel mondial, Chesnoiu a precizat că dacă se va întâmpla acest lucru, „România nu va fi o insulă într-un ocean”.

„Dacă va fi o criză alimentară va fi la nivel global şi România nu va fi o insulă într-un ocean, dar eu cred că la nivel global şi la nivel european se vor lua şi vom lua toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina o astfel de criză. Chiar în Consiliul de Miniştri s-a ridicat problema creării unui fond de criză la nivel european în ceea ce priveşte asigurarea cu alimente a populaţiei şi acolo vom veni cu măsuri fiecare ţară membră astfel încât să contribuim la constituirea acestui fond”, a ținut să precizeze ministrul Agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole