Lunile următoare vor veni cu scăderi de preț pe piața grâului, astfel că specialiștii îi sfătuiesc pe fermieri să semneze cât mai repede contracte forward pentru o parte din marfă, astfel încât să-și securizeze nivelul actual de preț.
Într-o analiză prezentată în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, a explicat factorii care stau în spatele acestei scăderi preconizate. Potrivit lui, multe țări, inclusiv România, au rămas cu stocuri mari de grâu, în așteptarea unor prețuri mari care nu au mai venit. În plus, și estimările pentru noua recoltă arată bine în majoritatea lumii.
”Suntem într-o perioadă în care se manifestă o liniște în piețe, dominată de indicațiile Chicago și Euronext, porumb și grâu la martie, care expiră. Cu 15 zile înainte de expirare, fondurile speculative încep să-și lichideze pozițiile sau se mută pe perioada subsecventă mai-iunie. În aceste zile se urcă și se coboară; nu mai trebuie să ne uităm la indicațiile martie, ci la mai pentru grâu și la iunie pentru porumb.
Piața fizică, însă, are o altă dinamică în acest moment, dinamică dictată de cerere și ofertă. Atâta timp cât încă este liniște aparentă în Ucraina, prețurile rămân acolo, nu se impulsionează foarte mult.
Este un semnal de alarmă, știu că este 20 februarie, dar trebuie să o spunem: România va rămâne cu un stoc de grâu nevândut de 1 -1,5 milioane de tone. Este enorm de mult, pentru că asta va condiționa implicit prețul noii recolte. Mai mult, Bulgaria și Serbia vor rămâne cu 1 milion de tone nevândute fiecare. Toți au intrat în capcana acestui miraj că prețurile vor mai crește.
Dacă stăm să ne uităm la ultima licitație care a fost generată pentru recolta nouă de grâu, trebuie să știm că prețul în paritatea CPT Constanța este undeva în jurul valorii 255-257 euro/tonă, deci un preț mai mic cu 20 de euro față de recolta veche ce se vinde astăzi. Dar acesta este nivelul CPT, ceea ce înseamnă că acel cumpărător care va cumpăra această marfă, va oferi un preț mai mic cu 3-5 euro, pentru că trebuie să aibă și el o marjă comercială.
Una peste alta, recomandarea este să vândă fermierii forward măcar una sau două tone de grâu la hectar, pentru că trebuie să captureze un nivel. La cum se vede astăzi piața, Rusia are grâu, Ucraina va face 16 milioane de tone, Uniunea Europeană arată bine, Statele Unite arată bine și, cu părere de rău, va fi mult grâu”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.