Vin transformat in gel dezinfectant. Solutia ingenioasa in lupta cu criza viticulturii

Cele două luni și jumătate de blocaj pentru combaterea epidemiei Covid-19 au adus în genunchi zona vinului strâns legată de activitatea barurilor, restaurantelor și hotelurilor. Recolta 2020 se apropie, dar majoritatea rezervoarelor din pivniță sunt încă pline, ceea ce reprezintă o problemă de spațiu și strategie. Vinificatorii italieni cer să-și poată folosi vinul nevândut pentru a produce gelul de dezinfectare pentru mâini, scrie it.euronews.com.

Producătorii italieni de vin din zona provincială Reggio-Emilia spun că nu li s-a întâmplat niciodată să ajungă la sfârșitul lunii mai cu butoaiele pline. Aceasta reprezintă o problemă pentru recolta din 2020, deoarece este un exces de produs pe piață greu de eliminat. Mai exact, închiderea barurilor și a restaurantelor, a provocat o prăbușire a vânzărilor de cel puțin 50%.

Una dintre posibilitățile de a menţine sănătatea viței de vie este așa-numita ”tăiere în verde”, care se face în timpul perioadei de vegetaţie, în cazuri extreme, atunci când planta este afectată de anumiţi factori, evitând ca ciorchinele să putrezească pe crengi. Cu toate acestea, viticultorii ar prefera să nu folosească această metodă, deoarece și-ar distruge munca și s-ar expune unui risc: dacă, după tăiere, ar rezulta că recolta din acest an ar fi deficitară, profitul ar fi mic.

Astfel a apărut ideea de a utiliza vinul mai slab la producerea gelului dezinfectant. Aceasta „ar îmbunătăți calitatea medie pe care o oferim și ar oferi țării un produs care a devenit extrem de important în lupta împotriva Covid-19″, spune Davide Frascari, reprezentant al producătorilor de Lambrusco din provincia Reggio-Emilia.

Un litru de gel de dezinfectant pentru mâni costă între 12 și 14 euro

Producerea gelului dezinfectant din vin este o soluție de urgență, scrie it.euronews.com, întrucât dacă un litru de alcool brut produs cu vin poate costa 3 euro, aceeași cantitate obținută din cereale costă doar 50 sau 60 de eurocenți (date: Assodistil). Prețurile de consum sunt însă o altă poveste. Astăzi, în Italia, un litru de gel de dezinfectant pentru mâni costă între 12 și 14 euro, sumă cu care se poate cumpăra şi o sticlă bună de vin.

Cererea a fost înaintată de către Confagricoltura, asociația comercială italiană, care vine la pachet cu alte măsuri de sprijin financiar pentru sectorul vinicol. „Aşteptăm un răspuns urgent din partea instituțiilor”, a spus președintele secției regionale din Emiliei-Romagna, Marcello Bonvicini.

Un astfel de proiect nu ar fi posibil fără sprijinul public. Cu 750 de mii de hectare din totalul de 8,6 milioane, vița de vie este a patra cultură națională din Italia, conform datelor Istat (2013). Din acest motiv, Uniunea Europeană a autorizat deja guvernul italian să apeleze la așa-numita distilare de urgență a vinului și să acorde fermelor ajutoare de stat. A rămas ca Roma, capitala Italiei, să pună punctul final la decizie.

Între timp, distilatorii italieni spun că sunt gata să se apuce imediat de treabă. Antonio Emaldi, manager de distilare la Distileriile Mazzari din Ravenna și președintele Assodistil, explică că „epidemia de Coronavirus a provocat, printre altele, o lipsă de materii prime pentru producerea de alcool”, prin urmare, „o alegere similară ar avea dublul avantaj de a ajuta atât noi, cât și vinificatorii”.

Cu toate acestea, această soluție nu poate fi aplicată tuturor realităților economice ale sectorului.

De exemplu, Giuseppe Prestia, administratorul unei moșii proprietate veche de 500 de ani, situată în Roncole di Reggio-Emilia, împreună cu soția sa Julia, explică: „Producătorii de vin ecologic lucrează sticle cu costuri mari de producție. Ar fi de neconceput să le transformăm în gel de dezinfectant pentru mâini. Ceea ce solicităm este recapitalizarea companiilor noastre, adică pentru fiecare euro investit în pivniță pentru a ieși din criză, statul va pune un altul. Fără ajutor, vom merge către dificultăți foarte grave”.

Sursa: it.euronews.com

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole