Vîlceanu: Comisia Europeană nu ne dă voie să aplicăm TVA ZERO la alimente!

TVA zero la alimente este doar o iluzie, în condițiile în care această măsură contravine directivei europene în domeniu, a declarat, joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, într-o conferinţă de presă.

„Nu am avut o discuţie în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care cel puţin la momentul ăsta contravine Directivei de TVA”, a arătat Vîlceanu.

El a arătat că o astfel de măsură poate declanșa procedura de infringement asupra României și că nu se pune problema unor discuții Comisia Europeană.

„Putem să discutăm orice, dar… să ai o reglementare care contravine unei directive înseamnă infringement”, a spus Vîlceanu, referindu-se la Directiva 2006/112/CE – sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată al UE.

Ministrul Fondurilor Europene a menționat că există mari reticențe la nivelul UE în privința unor alte modele europene care au luat o serie de măsuri care să contracareze creşterea preţurilor, cum ar fi Polonia, care a aplicat TVA zero, sau Ungaria, care a plafonat preţurile la o serie de alimente de bază, subliniind că Polonia este „aproape în infringement”.

„Există oricând instrumentul de a plafona preţuri şi de a interveni în piaţă la modul acesta, de a fixa tu preţuri, de la Guvern, ceea ce nu e tocmai ideea unei pieţe libere şi ceea ce ar duce, sunt convins, în condiţiile de piaţă actuale, cu preţuri crescute la energie, la dispariţia unor produse de pe raft. În momentul în care preţul cu care tu produci este mai mare decât preţul cu care poţi să vinzi evident că nu vei mai avea niciun fel de motivaţie să produci şi să vinzi produsul respectiv, pentru că asta ar însemna să pierzi. Deci, mi-e greu să cred că… Vă aduceţi aminte că în primele valuri ale pandemiei se punea problema plafonării preţurilor la anumite medicamente şi nu s-a putut întâmpla, pentru că asta ar fi dus la dispariţia acelor medicamente din piaţă. E acelaşi lucru şi cu produsele celelalte”, a mai spus Vîlceanu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole