15 mai 2021 - 20:46

Viitorul sectoarelor ovin si caprin, dezbatut la Bruxelles! ”Romania are o oportunitate imensa”

”Deși Parlamentul European a fost închis din motive “de coronavirus”, am găsit soluții pentru a dezbate problemele acestui sector împreună cu domnul dr. ing. Ionică Nechifor, președinte al ACOC Moldoovis Botoșani, domnul Nicolae Cioranu, președinte al ACO Păstorul -Crișana Arad, domnul Vasile Bratu, președinte al ACOS Mărginimea Sibiului, domnul Nicolae Mitrea, președinte al AJCOC Mărginimea Sibiului, domnul Bogdan Tămâioasa, de la ANCCCaprirom, domnul Mihail Dumitru, Director General Adjunct al Departamentului de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene și domnul Achim Irimescu, coordonatorul secției de Agricultură, Păduri și Pescuit din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE.

A fost o discuție extrem de constructivă, purtată mai ales în jurul procesului de ameliorare. România este astăzi a treia țară ca efective din UE. Piața cărnii de ovine și caprine este una imensă. Dincolo de piețele din țările arabe, care trebuie mai departe menținute și dezvoltate, iar aici domnul ministru Adrian Oros face o treabă excelentă, trebuie să avem în vedere că după Brexit există o imensă oportunitate de a exporta în UE. Desigur însă că aici vorbim de nevoia de a asigura carne de la rasele ameliorarate în această direcție.

Avantajele sunt multiple. În UE putem exporta carcase, deci nu am avea bătăi de cap cu transportul animalelor vii, s-ar crea plus valoare prin utilizarea cerealelor în procesul de îngrășare, s-ar crea locuri de muncă bine plătite, plus ușurința în procesul de creștere, comparativ cu sectorul ovinelor pentru lapte care, desigur, trebuie și el sprijinit pentru cei care dispun de forță de muncă în ferme.

Procesul de ameliorare trebuie să fie unul serios, indiferent că vorbim de rasa Țurcană cu varietățile ei sau de alte rase. Pentru asta este nevoie însă de un parteneriat și subliniez parteneriat puternic cu Asociațiile de creșterea a ovinelor, cu stațiunile de cercetare din subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice. Învățământul universitar agricol, Autoritatea Națională de Zootehnie trebuie să fie de asemenea, parte integrantă din acest proces.

Doar “în teren“ putem testa diferitele tipuri și varietăți ale raselor de animale, adaptabilitatea, sporul mediu zilnic, cantitatea de lapte obținută, prolificitatea, rezistența la șchiop, prețul de cost pe unitatea de produs, cu alte cuvinte, progresul genetic în populațiile de ovine și caprine trebuie să își găsească răspuns în urma acestui proces. Un proces care va fi de durată, iar rezultatele nu pot apărea de azi pe mâine dar, dincolo de rezervele și necunoscutele oricărui început, el TREBUIE ca de îndată să fie pus pe masă de actorii principali.

Apreciez în mod deosebit determinarea mediului asociativ reprezentativ de a demara acest proces, de a pune la bătaie inclusiv resurse financiare consistente astfel încât acest sector să fie consolidat. Fără cercetare, fără ameliorare, nu avem cum să facem față la noile provocări determinate de combaterea schimbărilor climatice, de nevoile crescânde de hrană la nivel mondial dar și de faptul că oile și caprele contribuie decisiv la păstrarea biodiversității și echilibrului biologic prin utilizarea unui areal inaccesibil altor animale ceea ce determină valorificarea superioară a suprafețelor agricole.

Fermierii trebuie să știe însă că implicarea lor în ceea ce înseamnă creionarea Planurilor Naționale Strategice, este vitală. Comisia Europeană a lăsat această oportunitate statelor membre de a-și pune nevoile și soluțiile în aceste PNS-uri astfel încă noua Politică Agricolă Comună să deschidă noi oportunități pentru sectorul agricol. O măsura indispensabilă pentru o hrană de calitate și la prețuri accesibile. În urma discuțiilor extrem de constructive, sunt convins că acest sector va avea un viitor. Încă o dată, mulțumesc reprezentanților asociațiilor și domnilor Mihail Dumitru și Achim Irimescu pentru excelenta colaborare”, a scris europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook, la finalul discuțiilor