Viitorul ne obligă la post: carnea va fi din ce mai scumpă!

Atât estimările oficiale cât și analizele specialiștilor au o singură concluzie: carnea, la nivel mondial, va fi din ce mai scumpă, în condiţiile în care fermierii din întreaga lume se luptă cu preţuri record la nutreţuri şi creşterea facturilor la electricitate, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Războiul din Ucraina, care a determinat creşterea costurilor cu nutreţul şi energia, a pus o presiune în plus pe fermierii din întreaga lume, care se luptau deja cu secetele care reduc suprafeţele de teren destinate păşunatului sau cu focarele de gripă aviară din America de Nord şi până în Europa care au impus sacrificare a milioane de păsări.
Fiind loviţi din toate părţile, tot mai mulți mulţi fermieri decid să îşi vândă sau să-și reducă efectivele de animale, având ca efect o plafonare a producţiei de carne pe termen lung.

În SUA, numărul de vaci sacrificate a atins cel mai ridicat nivel din istorie, fapt ce a condus la efective de bovine din ce în ce mai mici.

În consecinţă, preţul cărnii, care este deja la un nivel record, nu se va reduce prea curând, afectând serios bugetele gospodăriilor.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), prețul cărnii a crescut cu 10% de la începutul anului atingând un nivel record în luna aprilie. De asemenea, în SUA, preţurile carnea de porc, de pui şi de vită nu au fost niciodată atât de mari.

Prognozele realizate de guvernul American arată producţia mondială de carne de pui, porc şi vită va înregistra un avans de doar 1,4% în 2022, comparativ cu o creştere de 5,4% anul trecut.

„O mare parte din presiunile cu care ne confruntăm nu sunt noi sau neobişnuite. Problema o reprezintă combinaţia de presiuni individuale”, a subliniat analistul Rabobank, Justin Sherrard.

Cum invazia rusească a încetinit exporturile de cereale ale Ucrainei, livrările de grâu către marii producători de carne de porc, precum Spania şi China, au fost drastic afectate. Astfel, prețurile la nutrețuri, care reprezintă o mare parte din costurile necesare pentru creşterea animalelor, au atins valori record chiar şi în ţările care îşi produc singure nutreţul de care au nevoie. De exemplu, la bursa de la Chicago, cotaţiile futures la porumb au crescut cu 31% în acest an, în timp ce la bura de la Paris cotaţiile futures la porumb au crescut cu 55%.

Rupert Claxton, director la firma de consultanţă Gira, susține că războiul din Ucraina „a amplificat o gamă întreagă de probleme cu care ne confruntam deja”, adăugând că astfel „nivelul de stres a fost majorat de la şapte până la zece”.

Conform estimărilor oficiale, producţia de carne de porc din Uniunea Europeană, cel mai mare exportator mondial, va scădea cu 3% în acest an, prima scădere înregistrată după 2019. Mai mult, creşterea preţurilor nu acoperă costurile, iar fermierii ar putea să sacrifice animalele mai devreme decât de obicei.

Anul trecut, efectivele de porci din Germania au coborât la cel mai redus nivel de după 1996, iar analistul AMI, Tim Koch spune că declinul va continua şi în acest an. Focarele de pestă porcină africană au adus cu ele restricţii la exportul de carne de porc din Germania şi la scăderea preţurilor. În plus, odată cu creşterea costurilor cu nutreţul şi energia, crescătorii de porci vor avea nevoie, după estimările lui Tim Koch, de preţuri cuprinse între 2 şi 2,40 euro pe kilogramul de carne pentru a fi profitabili, în creştere faţă de un preţ de 1,60-1,70 euro pe kilogram în perioade normale. În prezent preţurile sunt sub 2 euro pe kilogram.

„Aproape toată lumea, de la producători şi până la facilităţile de sacrificare acţionează cu prudenţă, cumpărând mai puţini porci şi încercând să nu investească prea mulţi bani acum”, spune Tim Koch.

O altă problemă importantă cu care se confruntă crescătorii de anmale o reprezintă evoluţiile meteo nefavorabile. În Canada, seceta a afectat păşunile şi culturile agricole în ultimul an, astfel că fermierii şi crescătorii de animale au apelat la stocurile de nutreţ şi la rezervele de numerar, susţine preşedintele Asociaţiei crescătorilor de vite din Canada, Reg Schellenberg.

„Există puţin nutreţ care poate fi cumpărat şi, atunci când îl găseşti, este extraordinar de scump”, spune Reg Schellenberg.

Într-un astfel de context, este evident că toate aceste scumpiri se vor resimţi şi în prețurile afișate la rafturile supermarketurilor.

„Producătorii nu pot suporta toate costurile. Este foarte probabil că vom vedea cum consumatorii vor plăti mai mult, cel puţin în viitorul apropiat”, spune Upali Galketi Aratchilage, de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Concluzia este clară: ori băgăm mâna adânc în buzunar pentru o bucată de carne, ori trecem la post!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole