„Viitorul sectorului de procesare al laptelui în România este imprevizibil și fluctuant”, a afirmat Dorin Cojocaru, președintele APRIL, în cadrul Expo-Conferinței Internaționale Meat-Milk de la Brașov.
„Dacă cineva ar putea să se pronunțe cum va fi peste trei luni…habar nu are. Ceea ce suportăm noi acum nu este consecința războiului din Ucraina, ci lipsa de reacție și activitate a Guvernului în perioada 2020-2021 când s-a pierdut trenul”, a adaugat Cojocaru.
Conform INSSE, în luna februarie 2022, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 7,1% faţă de luna ianuarie 2022 și cu 2,4% faţă de luna februarie 2021.
„Fermierii trec printr-o perioada foarte grea din cauza prețului laptelui. Statul ar trebui să se implice mai mult în prețul acestuia și oprirea importurilor masive de lapte”, afirmă Ionel Chirilă, director executiv al FCBR (Federația Crescătorilor de Bovine din România).
„Pentru a face politicile agricole, Ministerul Agriculturii trebuia să aibă o imagine reală a structurii fermelor din România, adică să știe exact care sunt efectivele, câte ferme sunt , de ce tip, etc. Doar în momentul în care ai imaginea reală poți crea strategii separate și nu generale. Situația este foarte gravă deoarece toți au probleme atât specifice sectorului vacii de lapte cât și mediului de afaceri. Politicienii nu au înțeles că acel porumb boabe nu poate fi consumat de cetățean ciel trebuie transformat în furaje pentru sectorul zootehnic. Trebuie să venim cu plus valoare, cu un produs finit în care să integrăm servicii, inputuri (…). Reamintesc că există bani în ajutoarele de minimis care puteau intra în ferme”, este opinia Președintelui APRIL, Dorin Cojocaru.
„În procesare, problema a fost gravă”, a adăugat Cojocaru. „Știam din august, septembrie, că vor crește costurile cu utilitățile, însă nu s-a rezolvat mai nimic. Dacă fabricile cu capital românesc vor intra în faliment și vor rămâne în România doar 10 fabrici mari, cine va dicta prețul laptelui în piață?”, întreabă Președintele APRIL.
La rândul sau, Petru Bordean, Președintele FCBR, spune că proiectele ar trebui să fie accesibile tuturor.
„În prezent, fermierul român este foarte decapitalizat și slab tehnologizat. Oamenii nu au tractoare, nu au utilaje să facă furaje pentru animale. Banii din pilonul II s-au dus la fermele foarte mari care nici nu sunt cu capital 100% românesc. Fermierul român este demoralizat, vorbesc de aceea uzură morală fiindcă nu mai are cu ce lucra. Ar trebui ca proiectele să fie mai mici și mai accesibile tuturor”, este de părere Bordean.
„În câțiva ani am putea scoate gentica de top. Avem câteva institute care se ocupă cu material seminal iar eu personal, colaborez cu ele si nu am crezut că voi ajunge la performanța ca bălțata românească să dea 40 de litri de lapte pe zi”, a mai spus Președintele FCBR .