În timp ce conflictul ruso-ucrainean se confruntă cu noi tensiuni, cresc temerile cu privire la coridorul maritim de export al produselor agricole ucrainene, înființat pe 22 iulie, pentru o perioadă de patru luni.
Potrivit centrului ucrainean de coordonare a exporturilor, 231 de nave au părăsit regiunea Odesa, între 1 august și 27 septembrie, transportând 5,25 Mt de produse agricole în aproximativ 30 de țări.
Zelensky: Rusia pregătește terenul pentru a perturba exportul de cereale ucrainene, pe mare
După cinci luni de blocaj din cauza războiului, Ucraina a reluat exporturile in trei porturi de la Marea Neagră, la începutul lunii august, în baza acordului de la Istanbul. Semnat între Moscova și Kiev în fața amenințării unei crize alimentare globale, supravegheat de Turcia și ONU, acest acord a oficializat înființarea unui coridor maritim de export sigur pentru o perioadă de 120 de zile.
Într-un videoclip postat pe Facebook, pe 27 septembrie și transmis de analiștii UkrAgroConsult, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky crede că Rusia pregătește terenul pentru a perturba exportul de cereale ucrainene, pe mare.
Până la 27 septembrie, coridorul maritim a permis plecarea a 231 de nave, care transportau 5,25 Mt de produse agricole (aproximativ 50% porumb și 25% grâu, conform cifrelor Națiunilor Unite).
Președintele Zelensky evocă o „nouă declarație falsă” din partea omologul său rus. De altfel, Vladimir Putin și-a înmulțit de câteva săptămâni ieșirile în ceea ce privește destinația exporturilor ucrainene. „Cerealele din Ucraina continuă să ocolească țările cele mai sărace (…). La 23 septembrie, din 203 nave care au părăsit porturile ucrainene, doar patru au mers în cele mai sărace țări care fac parte din programul ONU”, spunea Putin, pe 27 septembrie, potrivit agenției de presă turcă, Anadolu.
Volodymyr Zelensky răspunde, la rândul său, că statisticile ucrainene privind exporturile de cereale, „transparente și accesibile tuturor”, arată clar exporturi către Sudan, Kenya, Algeria, Somalia și Etiopia. De altfel, centrul comun de coordonare a exporturilor ucrainene, înființat în cadrul acordului de la Istanbul, furnizează diverse date despre navele care pleacă din porturile ucrainene: țara de destinație, mărfurile transportate, tonajele etc.
5,25 Mt de produse agricole ucrainene au fost expediate în 31 de țări (1 august- 27 septembrie)
- 22% din volume au mers către țări cu venituri mici sau medii
- 23% către țări cu venituri medii-superioare
- 55% către țări cu venituri mari
Ultimele declarații ale lui Vladimir Putin despre coridorul cerealelor nu au eșuat să creeze reactii pe rețelele de socializare. „Mă întreb când îi va explica cineva că nu există nicio obligație de a vinde cereale către „cele mai sărace țări” în acordul de cereale”, scrie pe Twitter analistul Andrey Sizov.
Sursa: Terrenet