29 mai 2022 - 02:30

Recolta este bună dar viile sunt pustii, oamenii îngrijorați și prima promisă de stat amânată un an

O vară capricioasă, cu ploi bogate și dese, a dus la întârzierea culesului strugurilor în Vrancea. Viile sunt mai mult pustii, deși anul trecut, pe vremea asta, era mare aglomerație. Oamenii spun că întârzierea este de cel puțin două săptămâni și privesc cu îngrijorare o eventuală schimbare a vremii.

Județul Vrancea, cu trei mari podgorii Odobești, Panciu și Cotești, are cea mai mare suprafață cultivată cu viță-de-vie în România, dar și cei mai mulți oameni care se ocupă cu viticultura – circa 80.000. În Vrancea, viile nobile ocupă 23.000 de hectare, adică peste 10% din suprafaţa viticolă a României.

Oamenii spun că ploile de vară le-au stricat socotelile, așa că strugurii nu s-au copt așa cum trebuie și de aceea sunt în întârziere cu cel puțin două săptămâni. Unii dintre ei, cu un ochi spre cer, temându-se de ploaie, anunță că ar urma să culeagă viile în jurul datei de 20 septembrie, ceea ce nu ar fi chiar un dezastru. Numai să nu plouă din nou. Prea puțini dintre viticultori s-au apucat de cules, mai ales aceia care trimit strugurii la vinificație.

Cât privește recolta, oamenii sunt încrezători că va fi bine și se așteaptă la 12, chiar 14 tone de struguri la hectar. Profitul va veni după ce îi transformă în vin, pentru că vânzarea strugurilor se face acum la prețuri foarte mici, care nu acoperă cheltuielile. Marile firme din domeniu, care cutreieră viile să cumpere recolta, plătesc doar între 80 de bani și 1,1 lei pentru un kilogram, iar oamenii spun că asta ar fi faliment curat.

Cei care nu au posibilitatea de a face vin se mulțumesc acum să vândă chiar și la prețurile astea mici. Unii dintre ei spun că și-au mai scos din cheltuieli vânzând struguri la marginea drumului. Și încă așteaptă încrezători un ajutor din partea statului, care le-a promis o primă de comercializare de 200 de euro/tona de struguri. Există și o lege în acest sens, doar că a fost amânată până în 2022.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.