Viespea gigantica, instaleaza panica in randul apicultorilor

Viespea asiatică gigantică, considerată de specialişti cea mai mare din lume şi supranumită „viespea ucigaşă”, a fost reperată pentru prima dată pe teritoriul american, suscitând teamă în special în rândul apicultorilor, relatează joi AFP, citat de agerpres.ro.

Descoperirea a doua exemplare de acest tip de viespe s-a făcut în decembrie 2019, în statul Washington, în apropierea graniţei cu Canada. Oamenii de ştiinţă au luat măsuri pentru eliminarea insectei invazive înainte ca aceasta să se stabilească în această zonă. În prezent nu se cunosc detalii despre cum a reuşit să ajungă în Statele Unite această viespe gigantică (Vespa mandarinia), care poate atinge dimensiuni de aproape cinci centimetri. Purtătoare de cuvânt a Departamentului de Agricultură din statul Washington, Karla Salp, a declarat pentru AFP că aceste viespe sunt pasageri clandestini îmbarcaţi în mod neintenţionat undeva, cum ar fi un container maritim.

Distinctă de viespea gigantică, viespea asiatică cu picioare galbene (Vespa velutina nigrithorax), care a început să colonizeze o parte din Europa de Vest, a ajuns cel mai probabil în acest teritoriu în 2004 într-un încărcătură de obiecte din lut din China, livrată în sud-vestul Franţei, de unde insecta s-a răspândit. Experţii estimează că în nord-vestul Statelor Unite ar exista mai multe exemplare de viespe gigantică în afara celor două reperate anul trecut şi au lansat o campanie prin care publicul este îndemnat să semnaleze prezenţa tuturor himenopterelor suspecte. Dacă aceasta nu va fi eliminată în aproximativ doi ani,  entomologii se tem că „viespea ucigaşă” se poate răspândi în America de Nord unde se va stabili definitiv.

De ce este periculoasă?

Această insectă atacă în principal stupii, unde decimează albinele cu care îşi hrănesc larvele, însă muşcătura lor este deosebit de dureroasă pentru oameni.

- Publicitate -

„În general, oamenii nu trebuie să-şi facă griji. Atâta timp cât nu mergeţi pe lângă un cuib sau nu vă apropiaţi de un stup pe care au pus stăpânire, există un risc foarte mic să fiţi muşcaţi”, a explicat Karla Salp. Cu toate aceste, veninul lor este mai toxic și într-o cantitate mai mare decât cel al albinelor sau al viespilor de la noi. În Japonia, unde insectele sunt vânate uneori pentru a fi mâncate, în jur de 30 până la 50 de persoane mor anual după ce au fost înţepate de aceste viespi uriaşe.

Aceste viespi gigantice reprezintă o ameninţare în special pentru coloniile de albine, aflate deja în declin accentuat în multe zone ale lumii. După ce aceste viespi descoperă un stup, încep să masacreze albinele decapitându-le una câte una cu mandibulele lor puternice, a explicat Chris Looney, entomolog la Departamentul de Agricultură din statul Washington. Insectele prădătoare ocupă apoi stupul timp de o săptămână sau mai mult, timpul necesar pentru a se hrăni cu pupe (coconi) şi larvele rămase în urma albinelor, scrie agerpres.ro. Singurul cuib de viespi gigantice descoperit vreodată în America de Nord a fost pe insula Vancouver şi a fost distrus. Un exemplar a fost de asemenea descoperit în White Rock, în Columbia Britanică, în noiembrie anul trecut

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole